‘Nieuwe privacy-opties iOS 6 zitten gebruikers in de weg’

In iOS 6 zijn een aantal nieuwe opties om privacy mee te waarborgen toegevoegd. Volgens privacy-expert Andrew Storms van nCircle zullen deze switches gebruikers echter alleen maar in de weg zitten.

Privacy iOS 6Apple heeft in iOS 6 een aantal nieuwe schakelaars en beveiligingsschermen toegevoegd, waarmee je kunt aangeven wat voor gegevens je precies deelt met bepaalde iPhone-apps. Dit zou ervoor moeten zorgen dat bijvoorbeeld je foto’s niet ongevraagd naar de servers van een ontwikkelaar worden verzonden. Andrew Storms van het beveiligingsbedrijf nCircle denkt dat deze nieuwe opties gebruikers meer in de weg zullen zitten dan dat ze er baat bij hebben: omdat je zoveel verschillende vragen van apps zult krijgen, klik je uiteindelijk zonder nadenken op de accepteerknop.

Volgens Storms zijn de nieuwe beveiligings-opties daarom ook meer een manier voor Apple om mogelijke rechtszaken te voorkomen dan een toevoeging die gebruikers zal helpen. Hij beschrijft het dilemma als volgt:

In plaats van een pricacybeleid dat mogelijke problemen opvangt, heeft Apple gekozen om gebruikers te ergeren door ze op bevestigingsschermen te laten tappen in zowat iedere app op de iPhone.

Deze bevestigingsschermen gaan lijken op het spelletje Whack-a-Mole, iets waar gebruikers een hekel aan hebben en het liefst negeren. De functie voegt niks toe voor Apple-klanten en zal enkel de advocaten van Apple van dienst zijn.

iPhone-bezitters zullen volgens Storm akkoord gaan met het verzoek om gegevens te gebruiken zonder er bij stil te staan wat ze precies hebben gedaan – iets dat bij veel lange privacyvoorwaarden vaak ook al het geval is.

Hoewel gebruikers mogelijk snel verzoeken tot gegevens zonder nadenken zullen accepteren, weten ze wel makkelijker waar ze mogelijk mee akkoord zijn gegaan dankzij de nieuwe privacy-opties in iOS 6. Hoewel een uitgebreid privacybeleid voor iOS volgens Storms de gegevens van gebruikers in detail vooraf zou waarborgen, is de kans hierbij klein dat iPhone-bezitters dit beleid uitgebreid door zullen lezen. Apple’s methode zorgt ervoor dat je – wegens een veeltallig aantal bevestigingsschermen – in ieder geval vooraf van gegevensgebruik wordt geïnformeerd.

Via Cult of Mac

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 juni 2012, 18:11
Categorieën Achtergrond, iOS
Onderwerpen ios 6, privacy

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.