Nieuwe generatie muziekapps zet fans aan het werk

De nieuwe muziekapps van Lady Gaga, Philip Glass, Metric en John Lennon zijn niet bedoeld voor passieve consumptie, maar zetten de fans zelf aan het werk.

artpop ipadToen de eerste apps van artiesten verschenen, waren het eenvoudige apps. Ilse DeLange was er in september 2009 vroeg bij met een eigen app, maar die biedt nog steeds dezelfde inhoud: nieuws over de zangeres, wat foto’s en video’s en muzieknummers die je meteen in iTunes kunt kopen. Mobile Roadie maakte een hoop soortgelijke apps voor artiesten, die op een gegeven moment zelfs in de ban leken te gaan bij Apple, omdat ze teveel gebaseerd waren op templates. Vorige week kwamen er echter drie nieuwe apps uit, die demonstreren hoe een nieuwe generatie apps van artiesten eruit ziet.

Er verschenen apps van popartiest Lady Gaga, rockband Metric en muzieklegende John Lennon waarmee je zelf creatief aan de slag kunt. Björk kwam met haar apps Biophilia en Stolstice veel eerder al op de proppen met apps waarmee je meer kunt dan dom door foto’s en tweets bladeren. Om fans te betrekken bij het nieuwe album vlieg je in Björk’s app door een driedimensionale melkweg en krijg je geleidelijk toegang tot alle nummers.

Lady Gaga nam afgelopen week het stokje over, wat innovatieve muziekapps betreft. Haar app ARTPOP geeft je de mogelijkheid om zelf graphics te maken en met andere fans te delen. De app hoort bij het nieuwste album van Lady Gaga. Een andere app, John Lennon: The Bermuda Tapes kijkt juist heel erg terug. Geen wonder, als de artiest al jaren geleden is overleden. Je volgt de voormalige Beatle op een reis in 1980, toen hij op Bermuda zijn album Double Fantasy ging opnemen. Aan de hand van audio en foto’s moet de geschiedenis weer tot leven komen. Uiteraard is Lennon’s weduwe Yoko Ono van de partij, die toelichting geeft en de handgeschreven notities ter beschikking stelde. Maar het blijft in dit geval bij passief consumeren. Een creatievere insteek heeft de app van de Canadese rockband Metric. In METRIC Synthetica word je zelf aan het werk gezet. Er is interactie mogelijk met de nummers op het nieuwste album: met vingerbewegingen maak je remixes van de nummers en creëer je je eigen interpretatie van het nummer. Met verschillende instrumenten en het versnellen en vertragen van tracks maak je iets origineels. “In de jaren 70 en 80 ging het om de plaat en dat was het. Nu gaat het meer om betrokken zijn bij allerlei verschillende media”, aldus James Shaw, zanger van de band en producent van het nieuwe Metric-album (zie afbeelding hieronder).

metric synthetica

Tegelijk bieden de nieuwe apps een mogelijkheid om extra geld te verdienen. Bij Metric kun je nog steeds ‘ouderwets’ voor €0,99 een nummer kopen – een redelijke prijs als je het vergelijkt met de eerder genoemde apps van Björk. Voor Biophilia betaal je €11,99 voor de app en daarna €1,79 per nummer. Voor alle nummers is een in-app aankoop van €7,99 vereist. Artiesten in het kunstzinnigere genre zijn al langer met muziekapps bezig. Zo bracht Philips Glass samen met Beck de app REWORK_ uit, een €8,99 kostende app waarmee je interactief op reis gaat door het nieuwe REWORK_ album. Er zit een interactieve Glass Machine in, waarmee je je eigen muziek kunt maken, uiteraard geïnspireerd op het werk van Philip Glass.

Downloaden:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 november 2013, 10:11
Categorie Apps
Onderwerpen artiesten, muziek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.