Nieuwe Apple-site legt afluisterproces overheid uit

Op een nieuwe webpagina legt Apple uit wat regeringen moeten doen om privégegevens te eisen.

privacy appleApple beloofde afgelopen week gebruikers op de hoogte te stellen als een overheid privédata opvraagt, en vandaag zien we een eerste stap naar het verwezenlijken hiervan. Op een nieuwe webpagina deelt Apple de voorwaarden waar zij en regeringsinstanties zich aan moeten houden. Hierin staat vermeld waar Apple zich aan moet houden en wanneer een regering gebruikersgegevens kan inzien.


De website richt zich voornamelijk op wetshandhaving in de Verenigde Staten. In de tekst worden Amerikaanse wetten aangehaald, die bepalen wanneer de regering toegang mag krijgen tot gebruikersgegevens en waarom Apple bepaalde data moet bewaren. Een groot deel van de pagina is vrij technisch opgesteld. Over het inlichten van gebruikers zegt Apple het volgende:

Apple zal zijn klanten op de hoogte stellen als persoonlijke informatie wordt gezocht via een juridisch proces, tenzij wij worden verboden om dit te doen door een bevel geleverd in een rechtsdocument (…), of als Apple denkt dat het bieden van een waarschuwing kan leiden tot verwonding of moord van een geïdentificeerd persoon of groep van personen in situaties gerelateerd aan kinderbescherming.

Onderaan de pagina staan een aantal praktische vragen die op duidelijkere wijze worden beantwoord. Deze antwoorden zijn vooral bedoeld voor instanties die gebruikersgegevens bij Apple willen opvragen: hier staat bijvoorbeeld het adres waar een gerechtelijk bevel kan worden ingediend, en hoe de verzochte informatie exact zal worden afgeleverd. Ook blijkt dat Apple niet je actuele gps-locatie kan bemachtigen, en deze dus ook niet kan doorspelen aan de politie, NSA of andere instanties. Ook benadrukt Apple nogmaals welke informatie kan worden getapt onder een bevel van de rechter: e-mailberichten kunnen worden afgeluisterd, maar Apple heeft geen toegang tot iMessage of FaceTime-gesprekken.

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.