Apple gaat gebruikers informeren als overheid privédata opvraagt

Apple gaat gebruikers voortaan informeren als er data is opgevraagd door overheidsdiensten zoals NSA en FBI.

privacy appleAls de overheid persoonlijke data over jou opvraagt bij Apple, dan zul je daar voortaan van op de hoogte worden gebracht. Apple heeft een verklaring naar buiten gebracht, waarin ze aangeven dat het nieuwe beleid later deze maand van kracht wordt.

Later this month, Apple will update its policies so that in most cases when law enforcement requests personal information about a customer, the customer will receive a notification from Apple.

Ook Microsoft en Facebook hebben plannen om gebruikers te informeren, als er bijvoorbeeld inzicht in persoonlijke e-mail moet worden gegeven. Google en Yahoo hebben al beleid dat ze gebruikers informeren, tenzij er sprake is van criminele activiteiten of gevaar.


De overheidsinstellingen zijn niet blij met de plannen, omdat ze lopend onderzoek en het verzamelen van bewijs kunnen bemoeilijken. The Washington Post schrijft dat de tech-industrie bezig is om meer afstand in te nemen van de overheid, sinds vorig jaar bekend werd dat de NSA op grote schaal informatie van gebruikers opvraagt of onderschept. Grote tech-bedrijven waaronder Apple passen hun beleid aan, waardoor ze routinematig gebruikers gaan informeren als er informatie is opgevraagd. Alleen op verzoek van een rechter of andere juridische autoriteit kan ervan worden afgezien.

In het verleden waarschuwde de overheid burgers als hun huis was doorzocht of hun telefoon afgetapt. Maar sinds het digitale tijdperk gebeurt dat zelden meer; mobiele operators informeren hun klanten vrijwel nooit wanneer er data is afgetapt. Tech-bedrijven werkten tot voor kort ook stilletjes mee, terwijl rechtbanken het voldoende vonden als de internetaanbieders werden geïnformeerd, niet de burgers zelf. Twitter was uiteindelijk het eerste grote bedrijf dat gebruikers actief informeerde, sindsdien kijken ook andere bedrijven wat ze gaan doen. Maar het is niet eens altijd puur vanuit ethische overwegingen. “Na Snowden is er een grotere wens om te concurreren op privacy”, aldus een jurist die met grote tech-bedrijven werkt. Met de belofte dat jouw data veilig zijn, trek je meer klanten.

Wat Apple betreft zullen klanten “in de meeste gevallen” worden gewaarschuwd als er vertrouwelijke data is opgevraagd. Uitzonderingsgevallen zijn er ook: dataverzoeken van de Foreign Intelligence Surveillance Court en dagvaardingen van de FBI voor zaken die de nationale veiligheid in gevaar brengen.

Informatie

Laatst bijgewerkt
2 mei 2014 om 6:58
Onderwerp
Categorie
Apple

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.