ipad pos kassasysteem

NFC maakt de iPad Air 2 geschikt als kassa voor kleine bedrijven? (update)

De iPad Air 2 heeft een NFC-chip, maar waarom eigenlijk? Eén theorie is dat de iPad Air 2 aantrekkelijk wordt als kassa voor kleine winkels.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

ipad pos kassasysteemDe iPad Air 2 blijkt te beschikken over een ingebouwde NFC-chip. Dat bleek eerder deze week al toen iFixit de iPad Air 2 uit elkaar haalde en alle componenten toonde. Ze toonden onder andere aan dat de iPad Air 2 een kleinere batterij heeft. Maar waar is die NFC-chip dan voor bedoeld? Apple sprak er niet over in de keynote en de nieuwe iPad ondersteunt ook geen Apple Pay. Toch is er wel een andere mogelijkheid: Apple zou de iPad Air 2 kunnen aanprijzen als kassa voor midden- en kleinbedrijf (update: nieuwe informatie maakt duidelijk dat dit onwaarschijnlijk is).


In een artikel legt GigaOm uit waarom de NFC-chip in de iPad Air 2 zo belangrijk kan zijn voor winkeliers en andere kleine bedrijven.

Update: GigaOm heeft een update in het artikel geplaatst, waarin ze uitleggen dat de NFC-chip in de iPad niet voorzien is van antennes, waardoor de suggestie van een kassafunctie niet meer logisch is:

As a few commenters have pointed out, the NFC chip in the iPad doesn’t appear to have antennas, which would indicate that its primary function is likely as a secure enclave and not to enable payments.

ipad_air_2_nfc

Op de foto hierboven is de NFC-ship in rood aangegeven. GigaOm denkt dat de iPad Air 2 prima ingezet kan worden als kassa, waarbij de NFC-chip gebruikt wordt voor betalingen met Apple Pay, zonder dat er extra hardware nodig is. De iPad wordt al in horecagelegenheden en in winkels gebruikt als mobiele kassa, vaak in combinatie met een kaartlezer zoals die van Square. Maar nu Apple een betaalsysteem met NFC heeft ontwikkeld, kunnen ze ook partijen als Square aan de kant zetten en de betalingen zelf regelen. Apple had ooit plannen om Square over te nemen, maar heeft nu alle technologie al zelfs in huis.

Bij de iPad Air 2 is geen dongle nodig. En iedere winkelier die eraan mee wil doen, hoeft alleen maar naar de winkel te gaan om een nieuwe iPad te kopen, zonder een moeilijk traject met een aanbieder van betaalsystemen. Niet alleen grote winkelketens en horecazaken kunnen er gebruik van maken, maar ook kledingwinkeltjes en marktkramen. Het enige obstakel is nog wel, dat maar een klein percentage van de smartphonegebruikers een iPhone 6 of iPhone 6 Plus heeft. En veel winkeliers zouden ook nog steeds traditionele betalingen met creditcard en pinpas moeten accepteren.

ipad pos kassasysteem

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.