mcdonalds-apple-pay-iphone-nfc

NFC in iPhone 6 voorlopig alleen voor mobiel betalen

De NFC-chip in de nieuwe iPhones zal voorlopig alleen worden gebruikt voor betalingen. Experts verwachten dat Apple het straks wel toegankelijk maakt voor ontwikkelaars.

Er zit straks NFC in de nieuwste iPhones. Maar je kunt het niet meteen gaan gebruiken om je draadloze speakers te koppelen, je huis te automatiseren of voor andere leuke toepassingen van NFC. Apple heeft de NFC-chip zodanig afgeschermd, dat het voorlopig alleen te gebruiken is voor Apple Pay-betalingen met de iPhone 6 (Plus). Een woordvoerster van Apple bevestigde dat in een e-mail.

NFC in iPhone 6

NFC in iPhone 6 is afgeschermd

Apple zal ontwikkelaars geen toegang geven tot de NFC-chip om allerlei eigen toepassingen te ontwikkelen. Bij Touch ID in de iPhone 5s gebeurde dat aanvankelijk ook niet. Pas bij iOS 8 heeft Apple ontwikkelaars de mogelijkheid gegeven om Touch ID in eigen apps te gebruiken voor allerhande toepassingen. Wat opvalt, is dat NFC op de website van Apple ook nauwelijks wordt genoemd als één van de kenmerkende features. Het wordt eigenlijk tussen neus en lippen door genoemd als een belangrijk onderdeel van Apple Pay, samen met Touch ID. Dat Touch ID een cruciale rol zou spelen in Apple Pay wisten we eigenlijk al, want Tim Cook vertelde eerder dit jaar, dat Touch ID specifiek is ontworpen voor mobiele betalingen. Maar gaandeweg komen er steeds meer andere toepassingen bij.

In ons dossier NFC lees je waar je chips nog meer voor kunt gebruiken. Zo heeft Sony losse NFC-labeltjes gemaakt die je overal in huis kunt plaatsen, bijvoorbeeld bij de voordeur en op het nachtkastje. Kom je thuis, dan haal je je smartphone langs zo’n labeltje en de verlichting gaat aan. Ga je slapen, dan tik je met de smartphone even het NFC-labeltje aan en de verwarming gaat uit. Zo’n scenario zou ook een mooie aanvulling zijn op HomeKit, waarbij je met één commando kunt aangeven dat je gaat slapen, waarna alle apparaten vanzelf uitgaan.

Je kunt met NFC ook apparaten met elkaar koppelen, bestanden uitwisselen of apps starten. De NFC-chip in de iPhone 6 en iPhone 6 Plus wordt hoogstwaarschijnlijk gemaakt door het Nederlandse bedrijf NXP en dat biedt mogelijkheden. De NXP-chips worden al veel gebruikt in Android-toestellen en er is daardoor al veel kennis hoe je de chips ook op andere manieren kunt gebruiken. Maar dan zal Apple wel toegang moeten geven, want alles rondom Apple Pay lijkt nu hermetisch afgesloten om de beveiliging maar te kunnen garanderen.

‘Meer NFC-toepassingen als Apple Watch komt’

Experts op het gebied van NFC denken trouwens, dat Apple de NFC-chip over een paar maanden wel zal openzetten – al was het alleen maar voor geselecteerde partners. Apple noemde als voorbeeld dat je straks je hotelkamer kunt openen met de Apple Watch. Craig Tadlock van GoToTags zegt erover:

“Het voorbeeld van hotels is een klassieke toepassing van NFC en geeft een indicatie dat de NFC-controller op een bepaald punt toegankelijk wordt voor ontwikkelaars. […] Voor nu denk ik dat het gesloten is, maar het zal spoedig opener worden. Gezien de nieuwheid van contactles betalen voor de doorsnee Amerikaanse consument en de hoeveelheid beveiligingsproblemen, is het niet verrassend dat Apple het eerst een tijdje gesloten wil houden.”

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 september 2014, 9:18
Categorie Achtergrond
Onderwerpen iPhone 6, nfc

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.