Nederlanders kopen meer tablets dan notebooks

Nederlanders kopen voor het eerst meer tablets dan notebooks. Dat blijkt uit onderzoek van GfK. De tablets laten de sterkste omzetgroei zien binnen de IT. Totaalcijfers over de verkoop van tablets noemt GfK niet.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

it and officeNederlanders kochten in het tweede kwartaal van 2012 meer tablets dan notebooks. Dat blijkt uit onderzoek van GfK. Volgens dit bedrijf is mobile computing de productgroep waarin momenteel de meeste omzet wordt gerealiseerd in de IT-markt. Maar er zijn wel grote veranderingen in de markt gaande: netbook en notebook worden verdrongen door tablets. In het tweede kwartaal werden meer tablets dan notebooks verkocht en die ontwikkeling zet zich de komende maanden door. Tablets laten de sterkste absolute omzetgroei zien binnen de IT-markt. Veel van die tablets zullen een iPad zijn, al geeft GfK daarover geen gedetailleerde cijfers. Sterker nog, ze noemen ook geen totaalcijfers. Wat we eigenlijk wel wisten blijkt ook uit het onderzoek van GfK: er worden steeds minder notebooks verkocht. De iets duurder geprijsde ultrathin-notebooks zorgen ervoor dat de omzet niet nog dieper daalt. In totaal is niet meer dan 15% van de verkochte notebooks een ultradunne variant, zoals de MacBook Air.

Volgens GfK doen e-readers het ook goed, maar in juni 2012 werd wel een piek bereikt. Daarna verwacht GfK dat de verkoop weer daalt. Overigens is het verstandig om je niet blind te staren op cijfers van GfK, IDC, Gartner en soortgelijke bedrijven. Resultaten kunnen soms heel verschillend uitpakken omdat de bedrijven verschillende definities hanteren. Zo vallen bij GfK niet alle ultrabooks onder het segment ultradunne laptop en worden tablets gezien als ‘webbooks’. Maar duidelijk is wel dat het aantal verkochte tablets in Nederland flink stijgt.

De grafiek bij dit artikel laat overigens de totale omzetgroei in het segment IT & Office zien. De totale omzet was 824 miljoen euro, een groei van 5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De groei is te danken aan de positieve cijfers binnen de IT-markt. Kantoorproducten zoals printers en cartridges hebben het moeilijk.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 juli 2014, 1:21
Categorie iDevices
Onderwerpen gfk, ipad, tablets, verkopen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.