Muziekindustrie wil geld zien voor 30 seconden-previews

De muziekroyaltiesgroepen ASCAP en BMI willen dat iTunes en andere online muziekwinkels geld betalen voor de 30 seconden durende previews die je van muzieknummers kunt beluisteren.

itunesIn iTunes kun je van elk muzieknummer 30 seconden beluisteren, zodat je een indruk krijgt van het nummer. De muziekroyaltiesgroepen ASCAP en BMI willen nu dat iTunes en andere muziekwinkels geld betalen voor deze previews. iTunes betaalt al distributievergoedingen voor de nummers zelf, maar ASCAP en BMI menen dat het downloaden en afspelen van de previews ook telt als een live-opvoering en daarom moet worden belast met een extra vergoeding. Bij muziek moeten de downloads en streams worden behandeld als publieke opvoeringen (bij films en tv-series ligt de situatie iets anders). Lijnrecht daar tegenover staat de Digital Music Association waar Apple, RealNetworks en anderen bij zijn aan gesloten. Zij stellen dat downloads privé zijn en daarom niet vallen onder de extra vergoeding voor publieke opvoeringen.

De DMA beschuldigt haar rivalen er bovendien van dat ze dubbele royalties proberen te vangen en dat ze de copyright-wetgeving overtreden. Toch zijn er al wel partijen die betalen voor het streamen van muziek, zoals Last.fm en Pandora. Diensten die hun luisteraars willekeurige muzieknummers voorschotelen, zoals Apple met de nieuwe Genius Mixes doet, hoeven voorlopig nog geen extra royalties te betalen.

Via: CNET

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 september 2009, 20:33
Categorie Apps
Onderwerpen muziek, preview

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.