MotorMate-app maakt lijst met muzieknummers voor veilig autorijden

De app MotorMate heeft een playlist opgeleverd van muziek die veilig te gebruiken is tijdens het autorijden. De makers van MotorMate stuurden mensen op pad en hielden het rijgedrag in de gaten.

drving-playlist“Never Gonna Happen”, “Cry Me A River” en “Never Had a Dream Come True”. Het is niet de playlist van een genootschap van zwartkijkers, maar een lijst met muzieknummers voor veilig rijgedrag in de auto. De makers van de app MotorMate lieten vier vrouwelijke en vier mannelijke automobilisten een traject van 400 kilometer afleggen. De app MotorMate hield ondertussen het rijgedrag in de gaten.

De gegevens werden vervolgens geanalyseerd door psycholoog Dr. Simon Moore van London University. Het resultaat is een afspeellijst van muzieknummers waarmee je het veiligst rijdt. Dr. Moore ontdekte dat een geluidsvolume van 55 tot 65 decibel het meest optimaal is. Upbeat muziek kun je het beste vermijden. Het is verstandiger om te kiezen voor een BPM van 60 tot 80, afgestemd op een rustige hartslag. In het lijstje met ‘goedgekeurde’ artiesten staan Justin Timberlake, Coldplay, Radiohead en Aerosmith.

Helaas is de app MotorMate niet in de Nederlandse App Store verkrijgbaar, maar van de resultaten kun je als Nederlander of Belg wél profiteren. Confused.com, de maker van de app, heeft een Spotify-afspeellijst gepubliceerd met muzieknummers die het veiligste rijgedrag opleveren. Handig als je straks naar de wintersport moet of tijdens ijzel moet rijden en niet in een greppel wilt belanden. Wat het experiment duidelijk maakt is dat nummers kiezen waarmee je lekker kunt meebrullen niet tot veiliger rijgedrag leiden. Wat moet je dan wel luisteren? Nou, deze bijvoorbeeld:

  • Come Away With Me – Norah Jones
  • Billionaire Feat. Bruno Mars – Travie McCoy
  • I’m Yours – Jason Mraz
  • The Scientist – Coldplay
  • Tiny Dancer – Elton John
  • Cry Me a River – Justin Timberlake
  • I Don’t Want to Miss a Thing – Aerosmith
  • Karma Police – Radiohead
  • Never Had a Dream Come True – S Club 7
  • Skinny Love – Bon Iver

Een Nederlandse app die je rijgedrag in de gaten houdt, is bijvoorbeeld de app die Polisvoormij ontwikkelde. Die heeft wel een andere insteek: je deelt je rijgedrag met de verzekeraar en als dat positief uitpakt krijg je meer korting op de verzekering.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 januari 2013, 11:10
Categorieën Achtergrond, Apps
Onderwerpen uitgaven, veiligheid

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.