Mobiele TV Nederland begint dit jaar tv-uitzendingen op iOS

Mobiele TV Nederland (MTVNL) gaat in 2013 mobiele tv-uitzendingen aanbieden via DAB. Hiervoor heb je een dongle nodig.

eredivisieMobiele TV Nederland (MTVNL) is begonnen met proefuitzendingen voor een nieuwe mobiele televisiedienst. Later dit jaar zal het mogelijk zijn om mobiele tv-uitzendingen op smartphone en tablet te bekijken via DAB-frequenties. Het werkt op iOS en Android via een speciale connector, de Tivizen. Mobiele TV Nederland had al sinds 2009 een uitzendvergunning voor T-DMB frequenties, maar heeft die nooit benut. In 2013 maakt het bedrijf een nieuwe start met een indrukwekkende sterrencast: voormalig dj Erik de Zwart heeft in het bestuur plaatsgenomen en de raad van advies wordt bevolkt door politici Laurens-Jan Brinkhorst
 en Gerrit-Jan Wolffensperger
. De commerciële lancering zal plaatsvinden in de Randstad, Maastricht en Eindhoven. Daarna volgt een landelijk dekkend netwerk, waarbij je ook binnenshuis goede ontvangst moet hebben.

Wat nou, tweede scherm? Op de camping, op de wc en in bed groeit de iPad steeds meer uit tot het eerste scherm. We vermoeden dat heel wat mensen de afgelopen dagen op hun iPhone even de Tour de France zijn gaan kijken. Eigenlijk is mobiele tv niets nieuws, maar pas door de iPhone en iPad en de bijbehorende apps van kabelaanbieders als Ziggo en UPC is het echt doorgebroken. KPN probeerde sinds mei 2008 mobiele tv aan te bieden via DVB-H en bood daarvoor drie toestellen aan (Nokia N96, Samsung P960, LG KB620). Maar het kwam niet van de grond, ook omdat er geen nieuwe telefoons met DVB-H meer op de markt kwamen. KPN verwachtte destijds dat uiteindelijk live gekeken zou kunnen worden naar televisiezenders via een mobiel netwerk. In maart 2011 stopte KPN met de tv-dienst. Er waren toen nog zo’n 20.000 klanten die er gebruik van maakten, aldus KPN.

De nieuwe aanbieder Mobiele TV Nederland had onder leiding van Ronald Haanstra ook al sinds 2009 plannen om speciale tv-programma’s uit te zenden, gericht op mensen die mobiel willen kijken, zoals jongeren en forensen. Een commerciële dienst was nog niet uitgerold. Dat gebeurt in de loop van 2013 wel, waarbij zowel de doelgroep als de gebruikte techniek zijn aangepast aan deze tijd. Ongecodeerd zijn de publieke tv-zenders Nederland 1 en 3 te ontvangen, plus het compilatiekanaal ‘Het Beste van SBS’ en enkele radiozenders. Tegen betaling kun je Fox Sports (het huidige Eredivisie Live) kijken.

Dongle-iphone

Op de website van MTVNL.nl is te lezen dat een Tivizen IP-100 dongle voor de iPhone €79 kost (plus €15 activeringskosten). Dit model is nog niet geschikt voor de iPhone 5 en andere apparaten met Lightning-connector. Je hebt er iOS 4.0 en hoger en een iPhone 3GS of nieuwer model voor nodig. Bezitters van een Samsung Galaxy S zijn duurder uit: €249 plus €15 activeringskosten, maar dan krijg je er wel een phablet bij. Je kunt ook de Enspert Identity E301 kopen, een 7-inch Android tablet met tv-functie voor €349.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 juli 2013, 9:30
Categorie iOS
Onderwerp televisie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.