Mobiel internet vanaf 1 juli goedkoper in Europese landen

Mobiel internet, bellen en sms is vanaf 1 juli 2013 goedkoper geworden in Europese landen. Je betaalt maximaal 54 cent per MB. Een speciale vakantiebundel is goedkoper.

iphone-travelVanaf vandaag, 1 juli, is het goedkoper geworden om gebruik te maken van mobiel internet in het buitenland. In alle EU-landen gaat het tarief van 70 naar 45 cent, exclusief BTW. In de praktijk komt het voor klanten erop neer dat ze maximaal 54 cent per MB betalen. De prijsverlaging geldt ook voor bellen (van 29 naar 24 cent) en sms’en (van 9 naar 8 cent).

Per 1 juli zullen de prijzen elk jaar worden aangepast. Voor 1 MB mobiel internet betaal je vanaf 1 juli 2014 nog maar 24 cent. Providers brengen de extra kosten in rekening, omdat ze in het buitenland kosten krijgen doorberekend van de buitenlandse providers. De bedrijven maken daarover onderlinge afspraken, maar rekenden soms een nogal forse opslag. EU-commissarissen Neelie Kroes en Viviane Reading hebben zich de afgelopen jaren ingespannen om de roamingtarieven te verlagen. Buiten het gebied dat door de EU gereguleerd wordt ben je nog steeds veel geld kwijt, meestal rond de €10 per MB. Het downloaden van de iCulture-app (12,8MB) kost je dan al snel €128.

Toch ben je ook in Europa nog relatief duur uit met het tarief van 54 cent per MB. Je bespaart veel geld door een reis- of vakantiebundel af te sluiten. Je betaalt dan een eenmalig bedrag, bijvoorbeeld 2 of 5 euro en kunt daarna een beperkt aantal MB’s aan data verbruiken. Het gaat niet van je normale abonnement af.

Alle mogelijkheden las je in ons eerdere artikel Internet in het buitenland – alle roamingtarieven in een overzicht, die deel uitmaakt van de iCulture Vakantiespecial.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 juli 2013, 12:30
Categorie iOS
Onderwerpen europa, mobiel internet

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.