Malware-schakelaar lijkt bedoeld voor locatiediensten

De Kill Switch die hacker Zdziarski dacht te hebben ontdekt en waarmee Apple op afstand applicaties zou kunnen uitschakelen, blijkt een iets onschuldiger zwarte lijst voor locatiegebaseerde diensten.

TomTom iPhoneDe afgelopen dagen gingen er geruchten over nieuw mechanisme in de iPhone-software waarmee Apple op afstand malware zou kunnen uitschakelen. Er werd zelfs gesuggereerd dat het een achterdeur zou zijn waarmee Apple ongewenste en gehackte applicaties kon deactiveren, maar dat blijkt iets teveel doemdenken. In werkelijkheid blijkt het om iets anders te gaan. John Gruber van Daring Fireball ontdekte via een bron binnen Apple dat het gedeelte clbl in de URL staat voor Core Location Blacklist. De lijst is niet meer dan een hulpmiddel om te zorgen dat bepaalde applicaties geen toegang krijgen tot de locatiefunctie van de iPhone.

Alle bezorgdheid lijkt dus voor niets geweest. Gruber geeft in zijn artikel ook aan dat het eigenlijk best logisch is, omdat Apple aan gebruik van de Core Location API strikte voorwaarden stelde in de SDK. Op die manier zouden ze bijvoorbeeld navigatietoepassingen kunnen tegenhouden. Een geblackliste applicatie krijgt simpelweg geen toegang tot de locatiefunctie, meer niet.

xgpsDie navigatiebeperkingen in de iPhone SDK lijken sterk op die van Google Maps, waardoor ze vermoedelijk zijn opgenomen om te voorkomen dat mensen navigatiesoftware en andere locatiegebonden toepassingen op basis van Google Maps kunnen ontwikkelen, zonder daarvoor eventuele licentiekosten aan Google en/of Tele Atlas te betalen. Bedrijven zoals TomTom en TeleNav zullen vast niet op zo’n zwarte lijst terechtkomen.

Een toepassing die het nog wel moeilijk kan krijgen is xGPS. De gps-ontvanger voor de eerste generatie iPhone en iPod touch is al wel verkrijgbaar voor €50, maar de software laat nog op zich wachten. Het enige wat je op dit moment met de xGPS Module kunt doen is je locatie bepalen, zoals ook op de iPhone 3G mogelijk is. Over de voortgang van de software, dat als open source-project wordt ontwikkeld, kun je lezen op de weblog van de xGPS-software. De op Google Maps gebaseerde software is straks gratis verkrijgbaar en biedt turn-by-turn navigatie en gesproken aanwijzingen.

Via: Daring Fireball (locatielijst) en iPhone-ticker (xGPS)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 augustus 2008, 13:47
Categorie iOS
Onderwerp Navigatie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.