Bekijk de maansverduistering en rode maan met deze apps

Wil je de maansverduistering bekijken, gebruik dan deze apps om te kijken waar de maan zich bevindt.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Rode maan met maansverduistering.
In de nacht van zondag op maandag kun je na lange tijd weer een ‘supermaansverduistering’ zien. De maan zal daarbij groter en helderder in dan in voorgaande jaren en kleurt bovendien rood. De eerstvolgende keer dat je iets soortgelijks kunt zien is in 2033. Kijken dus, want het gaat om een uniek moment.

Star Walk met stand van de maan.De maansverduistering is te zien in een groot deel van de wereld, van de VS en Europa tot halverwege Rusland. Het enige wat nog roet in het eten kan gooien, is dat er teveel bewolking aan de hemel staat of dat je in een gebied zit met teveel lichtvervuiling. Om te weten waar je moet kijken, kun je de veelgeprezen app Star Walk 2 installeren, waarmee je ook op de Apple Watch kunt sterrenkijken. Wil je meteen ook de nieuwe mogelijkheden van 3D Touch ontdekken, dan kun je beter investeren in de app The Night Sky. Sky Guide is ook een aanrader. Het mooie van deze sterrenkijk-apps is dat je meteen kunt zien welke sterren en planeten rondom de maan te zien zijn.

Zoek je een gratis app, dan kun je kijken naar Luna Solaria, maar die vonden we eigeniljk wat te beperkt en te technisch qua uiterlijk. Bij Star Walk 2 zie je bij het opstarten meteen in welke richting je moet kijken om de maan te zien. Welke maanfase het is, weet je immers al: volle maan.

Maanfase in de iPhone-app Star Walk 2.

Met een beetje geluk kun je een glimp opvangen. De verduistering begint om 2:11 uur en is tussen 4:11 en 5:24 op z’n hoogtepunt. Het is dus een kwestie van vroeg je bed uit, want om 7:24 uur is het alweer voorbij. Dat de maan groter is dan anders (een zogenaamde ‘supermaan’), komt omdat de maan erg dicht bij de aarde staat. In combinatie met de maansverduistering, die ontstaat omdat de aarde precies tussen maan en zon staat, is het effect spectaculair. De dampkring buigt namelijk het licht af, dat langs de aarde gaat. Omdat rood licht het best wordt afgebogen, kleurt de maan tijdens de verduistering rood. In Noord-Nederland is het effect het best te zien.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 september 2015, 23:39
Categorieën Achtergrond, Apps
Onderwerp sterren

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.