Star Walk 2 augmented reality stargazing iPhone iPad

Star Walk 2: sterrenkijken op iPhone en iPad blijft geweldig

Sterrenkijken op de iPhone en iPad blijft een leuke bezigheid met Star Walk 2. De augmented reality-app is nog mooier dan zijn voorganger.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Star Walk 2 augmented reality stargazing iPhone iPadAugmented reality is nog niet aangeslagen. De techniek waarmee je via je telefooncamera een virtuele laag over de wereld legt, is nog geen gemeengoed geworden en kom je nog nauwelijks tegen in apps. Een van de weinige succesverhalen is Star Walk. De ruimte-encyclopedie waarmee je de iPhone op de lucht richt om te zien welke sterren en planeten je daar ziet, vergaarde meer dan 10 miljoen gebruikers. En nu is er een opvolger.


Star Walk 2 is een nieuwe app die je voor een introductieprijs van 2,69 euro uit de App Store haalt. Maar voordat je daartegen ageert omdat je hebt betaald voor de eerste app, is het goed om te weten dat de originele app in twee jaar tijd is voorzien van negen updates. Ontwikkelaar Vito Technology levert geen half werk, en dat blijkt ook snel bij een blik op de nieuwe Star Walk.

Star Walk 2 iPhone hemellichaam Star Walk informatie lezen

Schitterend

Star Walk 2 ziet er schitterend uit. De app projecteert de sterren en sterrenselsels op een fraai blauw scherm, waarin je aan de onderkant water ziet en daarboven naar een helder blauwe hemel kijkt. Je kan elke ster en planeet aantikken om er een close-up van te zien, waarna je naar een gekleurde bol kijkt die je kan ronddraaien. Sterren die niet gewoon een nummer hebben, bevatten een infoknop met Nederlandse uitleg.

Bellatrix is een heldere ster die ook wel de Amazonester wordt genoemd en is 243.043 lichtjaren verwijderd van de zon. Het lichtpunt ligt bovendien rechtsonder de maan vandaag. Maar indrukwekkender is nog dat Bellatrix, net als zoveel andere sterren, deel uitmaakt van het hemellichaam Orion. Net als zoveel andere sterren, vormen ze samen een sterrenbeeld. Je ziet volledige strijders en beesten in de hemel als je rondkijkt met de iPhone. Hun vorm is misschien wat fantasierijk, maar de verschijningen zien er prachtig uit met glinsteringen over de hele vorm.

Star Walk 2 augmented reality iOS

Vooruitspoelen

De sterrenhemel beweegt mee via de accelerometer van de iPhone en iPad, of door zelf op het scherm te vegen. Je kan behalve de blauwe achtergrond natuurlijk ook de echte augmented reality-weergave aanzetten en de sterren projecteren op je eigen camerazicht. Verder kan je met een pinch-to-zoom beweging ook dichter op de ver weg staande sterren focussen, maar daarvoor verdwijnt het camerazicht weer. Ingezoomd kan je wel een slinger geven aan de klok, waardoor je de sterren ziet langskomen als je de tijd terug- of vooruitspoelt. Wel handig is ene infrarood-gekleurde nachtstand zodat je ook ‘s nachts prima naar het scherm kan kijken zonder te worden verblind.

Star Walk 2 koekeloeren in het duister Star Walk 2 Sky Live maantijden

Extra’s en in-app aankopen

Als extra’s kan je in Star Walk 2 de Sky Live-pagina openen, waarop je ziet hoe laat de zon en de maan opkomen ondergaan, maar ook Venus, Mars, Jupiter en Saturnus. Met pijltjes scroll je door de aankomende dagen en weet je wanneer de volgende volle maan prijkt. De uitgebreide zoekmachine waarin je zoekt op figuren, planeten, stelsels, sterren en satellieten maakt de app af – al krijg je nog een flinke sloot informatie meer met in-app aankopen van 89 cent voor omliggende planeten, constellaties (tijdelijk gratis), dwergenplaneten en asteroïden en ten slotte ‘man-made’ satellieten.

Ook zonder die toevoegingen is er echter genoeg te speuren in Star Walk 2. Het is net als in deel 1, andermaal een geweldige ervaring. Nu eentje met meer ruimtebeelden en meer mogelijkheden als tijd, infrarood en uitgebreid inzoomen. Augmented reality mag dan nog niet zijn aangeslagen; dit is een app die je aan vrienden laat zien.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 juli 2015, 14:42
Categorie Naslagwerken
Onderwerpen augmented reality, sterren
5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.