lytro-illium

Lytro Illum: alles wat je wil weten over deze lichtveldcamera

De Lytro Illum is de nieuwste lichtveldcamera met iOS-app, waarmee je achteraf kunt scherpstellen. Lees alles over de Lytro Illum
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

De Lytro Illum is verkrijgbaar in Nederland. Deze bijzondere lichtveldcamera ziet eruit als een gewone spiegelreflexcamera, maar er gaan veel mogelijkheden schuil achter de Lytro Illum. Daarom: alles wat je wilt weten over de Lytro Illum.

lytro-illium

Lytro Illum: achteraf scherpstellen

De Lytro Illum is de opvolger van de Lytro-camera uit 2012. Deze nieuwe uitvoering maakt mooiere foto’s en heeft meer mogelijkheden voor het aanpassen van foto’s. Deze lichtveldcamera van Lytro is een stuk duurder en heeft ook een iets ander uiterlijk: het ziet eruit als een normale spiegelreflexcamera, terwijl z’n voorganger niet meer dan een langwerpige staaf was. Net als bij andere lichtveldcamera’s ga je achteraf scherpstellen. De technologie van Lytro legt het zogenaamde lichtveld vast, inclusief de richting van het licht. Daardoor wordt er geen statische dwarsdoorsnede van de werkelijkheid gemaakt, maar een interactief en driedimensionaal ‘levend beeld’. Op het touchscreen van de camera en via software bepaal je pas achteraf de focus. Met de software kun je een foto ook animeren door het scherptepunt te laten verlopen. Zo komen je foto’s echt tot leven!

Lytro Illum: prijs

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: de Lytro Illum is niet goedkoop. De adviesprijs van 1599 euro ligt een stuk hoger dan de paar honderd euro die je voor de oudere Lytro betaalde. Maar bedenk wel: tot voor kort kon je lichtveldcamera’s uitsluitend in wetenschappelijke laboratoria vinden, in een ruimte vol camera’s die aan een supercomputer waren gekoppeld. Lytro heeft de technologie toegankelijk gemaakt voor consumenten die lichtveldfotografie zelf willen proberen. Lichtveldtechnologie biedt fotografen allerlei nieuwe mogelijkheden, zoals achteraf scherpstellen, het veranderen van perspectief of brandpuntsafstand en het bekijken van foto’s in 3D, allemaal nadat een opname is gemaakt. De Lytro Illum is sinds half december 2014 verkrijgbaar bij diverse Nederlandse webwinkels, die allemaal dezelfde prijs hanteren. Onze shoppartner Coolblue is een van de partijen die de Lytro Illum verkoopt.

lytro illum voorkant

Lytro Illum: technische specs

Natuurlijk wil je weten wat je voor dat bedrag krijgt. Een lichtveldcamera zoals de Lytro Illum is niet te vergelijken met een normale spiegelreflexcamera, dus qua technische specificaties zou een vergelijking niet eerlijk zijn. Binnenin vind je een 40 Megaray sensor, een verbeterde versie van de sensor uit de eerdere Lytro. Je kunt inzoomen van 9,5mm tot 77,8mm. Ongerekend naar 35mm is dit te vergelijken met een lens van 30-250mm. De lens heeft een vast diafragma van f/2.0 over het gehele bereik voor een fijn scherpteverloop en 8x optische zoom. Achteraf kun je focus, tilt, perspectief en velddiepte wijzigen.

Het touchscreen van de Lytro Illum is nog groter geworden: 4 inch, 800 x 480 pixels. En de resolutie is ook hoger: met de eerdere Lytro maakte je 1 megapixelfoto’s, met de Lytro Illum is dat 4 megapixels geworden.

Lees ook: Review Lytro-camera met iPhone-app: eerst fotograferen, dan focussen

Lytro Illum: iOS-app

De Lytro Illum werkt met de Lytro Mobile App, die gratis in de App Store te vinden is. Met de app bekijk je foto’s en animaties die je met de camera hebt gemaakt. Je hebt ook de mogelijkheid om de focus en het perspectief te veranderen door te tikken en te swipen op de foto. De iOS-app is een simpele uitvoering van de software die voor de desktop verkrijgbaar is. Heb je een Lytro Illum gekocht, dan raadt de fabrikant aan om een nieuwere iPhone te gebruiken zoals de iPhone 5s, iPhone 6 of iPad Air/iPad Air 2. Dit voorkomt dat de app gaat haperen. Vanuit de app kun je ook de foto’s meteen delen op sociale media.

Lytro Illum: alternatieven

Vind je de Lytro Illum te duur, dan zijn er gelukkig ook alternatieven. De eerder verschenen camera’s van Lytro zijn ook nog gewoon verkrijgbaar. Dit zijn de typische vierkante staafjes, waarmee Lytro zo bekend werd. Je kunt kiezen uit:

  • Lytro Light Field Camera 16GB: €299
  • Lytro Light Field Camera 8GB: €199

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 december 2014, 14:11
Categorie Accessoires
Onderwerpen camera, lytro

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.