Locatievoorzieningen altijd actief in iOS 7.1? Zo los je het op

De locatievoorzieningen in iOS 7.1 werken ook als een app is afgesloten. We leggen uit hoe je het gps signaal alsog uitzet.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Locatievoorzieningen iOS 71 teaserApple heeft het voor apps in iOS 7.1 mogelijk gemaakt altijd locatiegegevens te gebruiken, zelfs als de app helemaal is afgesloten. Dat is goed nieuws voor apps die in de achtergrond gegevens voor je verzamelen, maar de verandering kan ook grote gevolgen hebben op je iPhone-accu: de kans is nu immers groter dat apps ongewild de batterij leegtrekken door de gps-functie te gebruiken. Gelukkig is het mogelijk om te zien welke apps geregeld je locatie opvragen en deze optie uit te schakelen.

De opties voor gps-locaties staan in iOS 7.1 nog steeds op de vertrouwde plek: onder Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen. Hier staat een lijst van alle iOS-apps die toegang hebben tot je locatiedata. Je kunt alle apps in één keer toegang tot je gps-signaal ontzeggen door ‘Locatievoorzieningen’ bovenin de lijst uit te schakelen, maar het is verstandiger om zorgvuldiger te werk gaat. In de lijst met apps zie je wanneer een applicatie voor het laatst je locatie heeft opgevraagd aan de hand van een pijltje links van de app-schakelaar:

  • Een paarse pijl betekent dat een app kortgeleden je locatie heeft opgevraagd.
  • Een grijze pijl betekent dat een app in de afgelopen 24 uur je locatie heeft opgevraagd.
  • Een transparante pijl met paarse rand gebruikt je locatie voor geofencing.

Locatievoorzieningen iOS 7.1 pijltjesLocatievoorzieningen iOS 7.1 opties

Een app die je locatie opvraagt is niet automatisch een batterijvreter. Het is namelijk goed mogelijk dat de locatiegegevens alleen af en toe worden gebruikt. Probeer daar ook op te letten bij het uitschakelen van bepaalde apps. Bij een Twitter-app is bijvoorbeeld de kans groot dat je locatie alleen wordt opgevraagd als je deze wil meegeven in een tweet. De apps die je zelden tot niet gebruikt die wel actief je locatie opvragen zijn vaak het grootste probleem.

De pijlen geven aan welke apps je locatie gebruiken. Staat er een app op je iPhone die je huidige locatie opvraagt zonder dat je het wil? Dan kun je de schakelaar aan de rechterzijde omzetten. Bedenk wel dat je met het uitschakelen van de locatiediensten in een app ook functionaliteit zult verliezen. Een app zoals Moves kan alleen maar je dagelijkse bezighouden bijhouden door je locatie af en toe te peilen.

Alleen Locatievoorzieningen in achtergrond uitschakelen

Je kunt het verversen van een app in de achtergrond ook uitschakelen om het gebruik van locatiedata tegen te gaan. Dit kan onder Instellingen > Algemeen > Ververs apps op achtergrond. Door de schakelaar naast een app hier om te zetten, kan hij niet langer locatiedata opvragen in de achtergrond. Dit zorgt ervoor dat een app wel gewoon je locatie mag gebruiken als hij is opgestart, maar dit is niet zonder nadelen: een app die niet langer in de achtergrond mag verversen verliest een groot deel van zijn multitaskfunctionaliteit.

Veranderingen in iOS 7.1

De opties voor Locatievoorzieningen zijn niet nieuw in iOS 7.1, maar lijken belangrijker dan ooit in iOS 7.1. In eerdere versies van iOS 7 had een app niet langer toegang tot je locatiedata als je hem afsloot in het multitaskscherm. In iOS 7.1 blijft een app op de achtergrond gegevens verzamelen als je hem helemaal hebt afgesloten. Deze aanpassing gaat gepaard met grote voordelen voor ontwikkelaars van iBeacon-apps: zij kunnen ongeacht of een app is geopend berichten sturen naar iPhones.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 maart 2014, 15:10
Categorie iOS
Onderwerpen ios 7, locatie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.