Lobster iPhone Case: wees uniek, stop je iPhone in een kreeft

De Lobster iPhone Case is een eerbetoon aan Salvador Dali en tegelijk kritiek op de verslaving aan mobiele telefoons.

lobster-iphone-caseDe iPhone-beschermhoes op de foto hiernaast ziet er misschien uit als een onzinnig accessoire uit Japan, maar het is eigenlijk een eerbetoon aan een groot kunstenaar. Ontwerper Noddy Boffin (werkelijke naam: Elliot Gorham) wilde een hedendaags eerbetoon maken aan Salvador Dali’s absurde Lobster Telephone. Dit is het resultaat. Het is tegelijk een aanklacht tegen massagedrag en verslaving aan mobiele telefoons.

De Lobster iPhone Case is niet in de winkels te koop, maar moet meer worden gezien als een kunstwerk op zich. Praktisch in gebruik is het bovendien niet: het ding is te groot, je kunt de camera niet meer gebruiken en hij past niet meer in je broekzak. Salvador Dali zou in 1942 hebben gezegd: “Ik begrijp niet, dat als ik naar gegrilde kreeft vraag in een restaurant, ik geen gekookte telefoon krijg”. Hij maakte vervolgens de hiernaast afgebeelde Lobster Phone, die te vinden is in de National Gallery of Australia.

lobster-phoneBoffin wil met de case kritiek geven op de telefoonhoesjesindustrie en op de hedendaagse afhankelijkheid van mobiele technologie. Eerder maakte hij samen met Mathew Little al het ‘Sabbatical Cabinet’, een kast met tijdslot waar je je mobiele apparaten in kan bewaren. Met de Lobster iPhone Case wil Boffin ook een statement maken, maar eentje die precies andersom is: in plaats van het buiten je gezichtsveld wegbergen van gadgets is de Lobster Mobile Telephone Case overdreven aanwezig en bovendien gebruiksonvriendelijk. Niet functioneel, niet modieus en al helemaal niet draagbaar. Eén kwaliteit heeft de case wel: je hebt een uniek ding in handen. Salvador Dali schijnt daarover te hebben gezegd: “Ik begrijp niet waarom mensen zo weinig geïndividualiseerd zijn. Waarom ze zich gedragen met zoveel collectieve uniformiteit”.

lobster-iphone

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 december 2012, 16:33
Categorieën Accessoires, Achtergrond
Onderwerpen hoesje, kunst

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.