Kwart van de Europese artsen gebruikt iPad professioneel

Europese artsen hebben de iPad omarmd: ruim een kwart van de Europese artsen en specialisten gebruikt de iPad voor het werk. Het dient echter meer als veredelde webbrowser en veel minder om apparaat met medische apps.

ipad-rontgenUit onderzoek blijkt dat meer dan een kwart van de Europese artsen professioneel gebruik maakt van een iPad. De onderzoekers namen een online enquete af onder de Europese artsen, dus de gegevens zijn niet gebaseerd op objectieve waarnemingen. Zowel eerstelijnsartsen als specialisten deden mee aan het onderzoek. De artsen blijken de tablet vooral te gebruiken waarvoor hij uiteindelijk bedoeld is: het consumeren van content. Ze lezen er bijvoorbeeld artikelen op of gebruiken de iPad om informatie aan patiënten te tonen. De artsen blijken daarbij de iPad meer te gebruiken als een draagbare webbrowser dan als een hulpmiddel voor zorg.

Wat medische apps en diensten betreft gaan de ontwikkelingen eigenlijk nog niet zo snel. Ziekenhuizen gebruiken nog vaak systemen uit de jaren negentig of eerder. Richtlijnen voor privacy, documentatie en dergelijke zorgen er ook voor dat niet alles zomaar mogelijk is. Voor e-mailen, een anatomieplaatje laten zien of recente artikelen uit de medische tijdschriften opzoeken biedt de iPad ook al genoeg toegevoegde waarde.

Een paar voorbeelden van medische apps die nu al te gebruiken zijn door Nederlandse artsen:

  • Richtlijnen (gratis): een app van de Kwaliteitskoepel waarmee artsen de medisch-specialistische richtlijnen kunnen opvragen per specialisme.
  • Medisch Woordenboek (€1,59): index met 12.000 medische termen en hun betekenis, zowel voor professionals als voor patiënten.
  • CS Anesthesia (€4,99), anesthesie-app voor kinderen en volwassen patiënten, ontwikkeld door Logica Nederland.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 februari 2012, 11:45
Categorie Achtergrond
Onderwerpen ipad, medisch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.