KPN maakt 4G-databundels bekend, niet geschikt voor iPhone 5

KPN heeft 4G-databundels bekendgemaakt. Vanaf 4 februari kun je een databundel afsluiten voor 25 of 35 euro. De 4G-bundels van KPN zijn niet geschikt voor de iPhone 5.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

kpn 4g abonnementKPN heeft vanmiddag op een persbijeenkomst de prijzen van 4G-abonnementen bekendgemaakt. Vanaf 4 februari zijn de abonnementen beschikbaar, maar iPhone-gebruikers hoeven zich niet aan te melden. KPN gaat het 800 MHz-netwerk gebruiken voor het LTE-gebaseerde 4G-netwerk en dat is een frequentie die de iPhone 5 niet ondersteunt. Oudere iPhones ondersteunen LTE helemaal niet. KPN heeft bij de frequentieveiling in december wel frequenties in de 1800 MHz-band bemachtigd, maar gaat dit nog niet gebruiken voor 4G-abonnementen. De operator ziet het als een probleem dat Apple moet oplossen. “De iPhone 5 is nog niet geoptimaliseerd voor alle frequenties waarop in Nederland mobiel internet wordt aangeboden”, is het standpunt van KPN. “De verwachting is dat Apple binnen afzienbare tijd zijn aanbod geschikt zal maken voor deze frequenties.”

Bij de introductie van de 4G-abonnementen schuift KPN vier toestellen naar voren die je kunt gebruiken: de Nokia Lumia 820 en 920, de Huawei Ascend P1 4G en de Samsung Galaxy S III (maar alleen de speciale 4G-versie, niet de normale Galaxy S III). Apple heeft bij de iPhone 5 gezorgd voor ondersteuning van 4G-netwerken buiten de VS, maar richt zich daarbij vooral op de 1800 MHz-band die bijvoorbeeld in Australië en het Verenigd Koninkrijk worden gebruikt. KPN heeft niet daarvoor gekozen, omdat 1800 MHz een korter bereik is en het daardoor moeilijker is om een landelijke dekking te krijgen. Bij de 800 MHz-band is dat gemakkelijker: de grotere golflengte zorgt dat het signaal dieper kan doordringen in gebouwen en een groter gebied kan bestrijken vanaf de mast. Daardoor kan er sneller een groot netwerk worden uitgerold. Ondersteuning voor de 1800 MHz-band gaat KPN waarschijnlijk pas na 2014 bieden, maar dan zijn er alweer nieuwe iPhones op de markt.

KPN gaf tijdens de persbijeenkomst aan dat ze verwachten dat toestelmakers hun smartphones wel zullen aanpassen. Vrijwel geen enkel toestel dat klanten nu in bezit hebben is geschikt voor KPN’s 4G-netwerk. Ook de Galaxy S III niet, die veel mensen hebben. Wie toch via 4G wil internetten zal een speciale 4G-versie van de S III moeten aanschaffen.

Er zullen bij KPN geen speciale 4G-abonnementen worden aangeboden, maar je kunt bij je abonnement een speciale databundel afsluiten:

  • 2500 MB voor €25 (snelheid 25 Mbps);
  • 5000 MB voor €35 (snelheid 50 Mbps).

Wie kiest voor een kleinere bundel (250 of 1000 MB) betaalt minder, maar krijgt alleen de beschikking over 3G-snelheden van respectievelijk 2 Mbps en 14,4 Mbps. De 4G-bundels zullen via KPN en Hi worden aangeboden; KPN-dochter Telfort zal voorlopig geen 4G aanbieden. T-Mobile, Vodafone en Tele2 moeten hun 4G-abonnementen of -bundels nog bekendmaken.

Wat de dekking betreft kun je vanaf februari alleen in Noord-Holland en de bovenkant van de Randstad terecht. Daarbuiten valt het abonnement automatisch terug naar 3G-snelheid, zodat je nog wel verbinding houdt, maar op een veel lagere snelheid.

Tweakers

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 september 2016, 21:35
Categorie Providers
Onderwerpen abonnementen, kpn

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.