KPN biedt opnieuw edge-netwerk aan in deel Nederland

KPN is weer begonnen met de uitrol van het EDGE-netwerk. Dit netwerk werd in 2007 stopgezet, omdat UMTS veel hogere snelheden kan bieden.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

edgeKPN is sinds kort weer begonnen met het activeren van het edge-netwerk. edge biedt een snelheid tot 384 Kbps, een stuk sneller dan gprs, waarmee je hooguit 114 Kbps kunt verwachten. In 2007 stopte KPN met het aanbieden van het 2G-netwerk edge, omdat het destijds werd ingehaald door het veel snellere 3G. KPN probeert nu met edge de frequenties weer efficiënter te gebruiken en zo de groeiende groep gebruikers beter op te vangen.

Het activeren van edge werd ontdekt door Tweakers.net, die van verschillende tipgevers vernam dat de ‘E’ van edge weer in de statusbalk van smartphones begon te verschijnen. Volgens KPN zijn ze inmiddels overgestapt (van Nokia) op nieuwe apparatuur van Ericsson, die het mogelijk maakt om edge weer te activeren.

Door edge opnieuw beschikbaar te maken, zouden iPhone-bezitters niet altijd terugvallen op een gprs-verbinding wanneer ze geen 3G-ontvangst hebben. KPN zegt het volgende:

Wij kunnen met edge efficiënter gebruikmaken van onze frequenties, terwijl klanten zeker op rustigere momenten sneller kunnen internetten.

Nog een voordeel aan edge is dat het netwerk veel vriendelijker is voor de batterij van je iPhone. Kun je met het edge-netwerk verbinden en heb je even geen hoge 3G-snelheden nodig, dan kun je altijd 3G uitschakelen en zo een stuk langer met de accu van je iPhone doen.

Op het moment is het edge-netwerk alleen nog in een deel van Noord-Holland te gebruiken. Volgens KPN zou edge eind 2013 weer helemaal actief moeten zijn. KPN is niet de enige die opnieuw inzet op edge. In februari 2011 activeerde Vodafone eerder al edge op hun netwerk.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 september 2016, 21:35
Categorie Providers
Onderwerpen edge, kpn

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.