Kort iPhone-nieuws: Shazam, HDR-update, Facetime-noodgesprekken en Navigon via BEN

Wegens vakantie verliep de nieuwsvoorziening op iPhoneclub de afgelopen weken anders dan je van ons gewend bent. Ook liet de bereikbaarheid van de website de afgelopen twee weken te wensen over, maar daarover later meer (in een apart artikel). Gelukkig hebben de iPhoneclub-auteurs de afgelopen twee weken hun best gedaan om de bezoekers dagelijks van […]

ipod touchWegens vakantie verliep de nieuwsvoorziening op iPhoneclub de afgelopen weken anders dan je van ons gewend bent. Ook liet de bereikbaarheid van de website de afgelopen twee weken te wensen over, maar daarover later meer (in een apart artikel). Gelukkig hebben de iPhoneclub-auteurs de afgelopen twee weken hun best gedaan om de bezoekers dagelijks van een verse portie iPhone-nieuws te voorzien. Wat is blijven liggen zijn de talloze niet-tijdkritische nieuwstips, vragen en andere correspondentie waarmee we dagelijks worden bombardeerd en waarmee we de komende dagen een inhaalslag zullen maken. We beginnen met een serie korte nieuwtjes en toegestuurde tips die we graag nog even onder de aandacht willen brengen.

Shazam voor iPhone krijgt grootste update ooit

shazam updateShazam voor de iPhone heeft volgens de makers de grootste update gekregen. Zowel de gratis versie als de betaalde versie zijn naar versie 3.0 bijgewerkt, ondersteunen nu het retina display van de iPhone 4 en fast app switching in iOS 4. De Shazam Tag Charts zijn in de applicatie voortaan voor 20 verschillende landen te zien. Ook handig is dat je bij het opstarten van de app meteen kunt beginnen met taggen. De app zelf heeft een compleet nieuw uiterlijk, met shortcut-menu gekregen. Je kunt zoeken naar muziek op basis van artiest, track of album en er zijn 30 seconden durende previewclips voor Tags en Charts. Ter gelegenheid van de upgrade kun je nu een jaarabonnement op Shazam’s Encore-functies afsluiten voor €2,39.

Downloaden: Shazam (gratis) en Shazam Encore (€3,99)

Geen HDR voor de iPhone 3GS

hdr optieOp 8 september komt de definitieve versie van iOS 4.1 beschikbaar voor de iPhone 3G, 3GS en 4. Opvallend daarbij is, dat de aangekondigde HDR-functie alleen op de iPhone 4 beschikbaar zal zijn. De kloof tussen de iOS-apparaten wordt daardoor groter. De verwarring welke functie nu precies op welk toestel beschikbaar is, neemt eveneens toe.

Tot nu toe kon de iPhone 3GS de iPhone 4 behoorlijk bijbenen in functionaliteit: bijna alle nieuwe opties waren beschikbaar en ook qua performance deed de 3GS het niet eens zo slecht. In de Golden Master (die de definitieve functionaliteit bevat) is te zien dat de HDR-fotofunctie niet beschikbaar is voor de iPhone 3GS. Mogelijk heeft Apple die keuze gemaakt vanwege de slechtere prestaties van de chipset in de iPhone 3GS. Maar is het ontbreken van HDR-fotografie nu iets om je druk over te maken?

hdr fotoHDR staat voor High Dynamic Range-fotografie. Steve Jobs legde tijdens de presentatie uit dat de HDR-functie in iOS 4.1 ervoor zorgt dat er niet één maar drie foto’s worden gemaakt. Eén daarvan is overbelicht en legt meer details van de schaduwen vast, één is onderbelicht en legt details over de lichte gedeeltes vast en er is een foto met normale belichting. Gecombineerd levert dat meestal een betere foto op, vooral wanneer je iets met een combinatie van lichte en donkere gebieden probeert te fotograferen. HDR is te activeren door in de iPhone Camera-applicatie het HDR-icoontje aan te tikken. De HDR-foto wordt daarna automatisch gemaakt.

Gratis Navigon-navigatie met simkaartje van BEN

navigon iphoneEen paar dagen geleden kon je lezen over Navigon Select T-Mobile Edition, de gratis navigatiesoftware die Navigon in samenwerking met telecomoperator T-Mobile op de markt brengt. Die applicatie is alleen bedoeld voor mensen die een abonnement hebben bij T-Mobile. Een (anonieme) tipgever liet weten dat het met een simkaartje van BEN ook werkt. Ben was tussen 1999 en 2003 actief als mobiele aanbieder in Nederland. De aandelen van Ben werden daarna overgenomen door T-Mobile. Sinds 2008 is BEN weer actief als aanbieder van simkaartabonnementen, als zelfstandig onderdeel binnen T-Mobile. Klanten van MVNO’s die ook gebruik maken van het netwerk van T-Mobile (bijvoorbeeld Scarlet, Tele2, Youfone) zouden eens kunnen kijken of het ook daarmee werkt.

Snelheidsvergelijking iPhone 3G

De update naar iOS 4.1 zou problemen met de iPhone 3G oplossen, beweerde Steve Jobs tijdens zijn laatste keynote. Maar is dat ook zo? In een YouTube-video van Lifehacker wordt een snelheidsvergelijking gemaakt met een iPhone 3G die op iOS 4.0 en iOS 4.1 draait. Het verschil in snelheid is duidelijk te zien. Apple gaf in augustus toe dat er een probleem was met de performance van iOS 4.0 op de iPhone 3G en beloofde verbetering. De tussentijds uitgebrachte betaversies leverden echter geen snelheidswinst op.

Noodgesprekken via FaceTime?

facetime emergency callDe iPod touch wordt geleverd met iOS 4.1 en heeft een FaceTime-functie. Op de website van Apple is nu een interessante afbeelding te zien, met rechtsonder een knop voor noodgesprekken. Dit is te zien op het scherm waarop je de pincode van je toestel invoert, maar zou ook betrekking kunnen hebben op bellen via VoIP. Een andere optie is dat het gewoon een Photoshop-foutje van een Apple-medewerker is. Dergelijke fouten worden meestal snel aangepast. De afbeelding is halverwege de iPod touch-productpagina te zien.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 september 2010, 17:10
Categorie iDevices
Onderwerpen facetime, hdr, Navigatie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.