iOS haalt Linux in als internetplatform

iOS heeft Linux ingehaald als internetplatform. iOS staat nu op de derde plaats, na Windows en Mac OS X.

iphone-internetOnderzoeken die door twee verschillende partijen zijn uitgevoerd, laten vaak een heel verschillend beeld zien. Allereerst het goede nieuws: iOS is het op twee na meestgebruikte internetplatform, zo blijkt uit nieuwe cijfers van Net Applications. iOS heeft het afgelopen kwartaal Linux (0,85%) ingehaald. Met een marktaandeel van 1,1% ligt iOS nog een flink stuk achter op Mac OS (5%) en Windows (91,3%) maar voor een mobiel besturingssysteem zijn de cijfers indrukwekkend. iOS is zesmaal groter dan Android. Vice-president Vince Vizzaccaro van NetApps zegt dan ook:

Whatever the sales are, we’re seeing iOS totally dominate the market on the Web. iOS has nearly a 6:1 advantage over Android.


ios marktaandeel

Maar je kunt ook andere cijfers vinden, die voor iOS een veel somberder beeld laten zien. De cijfers van Quantcast tonen aan dat iOS helemaal niet zo’n grote voorsprong heeft en fors marktaandeel kwijtraakt aan Android:

mobile webshare quantcast

Belangrijk om je te realiseren bij het interpreteren van bovenstaande grafiek, is dat het browsen via de iPad niet is meegekend. Ook internetten via een app (bij applicaties met geïntegreerde internetbrowser) zijn er niet bij meegeteld. Maar de cijfers maken in ieder geval duidelijk dat de race om het meestgebruikte mobiele internetplatform eigenlijk maar twee spelers kent: iOS (56%) en Android (25%) – waarbij iOS wat lijkt af te nemen. De cijfers van Quantcast hebben alleen betrekking op augustus 2010 en alleen op de Amerikaanse markt. De cijfers van NetApps gelden wereldwijd. Voor die wereldwijde cijfers geldt dat iOS eigenlijk weinig te vrezen heeft van Linux: het is de derde maand op rij dat het browsergebruik op Linux terugloopt en er zijn geen grootse ontwikkelingen aanstaande die voor een radicale ommekeer kunnen zorgen.

De afgelopen tijd zijn er regelmatig discussies of Android een inhaalslag heeft gemaakt op de iPhone en andere iOS-apparaten. De ene keer blijkt uit statistieken dat Android gemeten in aantallen verkochte toestellen nu echt de iPhone heeft ingehaald. Een andere keer blijkt het aantal toestelactivaties voor de iPhone toch veel hoger te liggen, of blijken de cijfers sterk regiogebonden. Tijdens de keynote van Steve Jobs kregen we nog te horen dat er dagelijks 230.000 iOS-apparaten per dag worden geactiveerd. Jobs haakte daarmee in op een recente aankondiging van Google dat er 200.000 toestellen per dag worden geactiveerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 september 2010, 18:00
Categorie iOS
Onderwerpen ios 3, markt, webbrowser

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.