Zes kleine El Capitan-verbeteringen die je wellicht nog niet kende

Er zitten in El Capitan meer vernieuwingen en verbeteringen dan je op het eerste gezicht ziet. We bespreken 6 kleine vernieuwingen die je waarschijnlijk nog niet kende. Probeer ze uit!
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

OS X El Capitan is nu bijna twee weken beschikbaar voor het grote publiek. We hebben eerder al geschreven over enkele nieuwe functies, zoals de vernieuwde Notities-app en de nieuwe Split View. Toch kent El Capitan nog een aantal handige, kleine nieuwe functies die van pas kunnen komen. In dit artikel zetten we deze op een rijtje. Kende jij ze allemaal al?

Bekijk ook

El Capitan: 10 veelbelovende vernieuwingen in OS X 10.11

El Capitan is vanaf 30 september te downloaden. Hoog tijd om aandacht te besteden aan de 10 functies waar we het meest naar uitkijken.

1. Swipen in Mail

Swipe-bewegingen nu ook in Mail in El Capitan.Net als in iOS kun je in de Mail-app in El Capitan swipe-bewegingen gebruiken om bepaalde acties uit te voeren. Gebruik je een Magic Mouse, dan moet je drie vingers gebruiken. Maak je gebruik van een (Magic) Trackpad, dan volstaat een beweging met twee vingers. Door naar links te swipen over een email in de lijstweergave, verplaats je hem naar de prullenbak. Swipe je naar rechts, dan markeer je hem als (on)gelezen. Handig als je snel met de Mail-app wil gaan werken.

2. Bestanden hernoemen met een rechtermuisklik

Wijzig de bestandsnaam in El Capitan.Open jij ook altijd per ongeluk een bestand, terwijl je eigenlijk alleen maar het bestand een andere naam wil geven? Je kunt bestanden nu ook hernoemen door er met de rechtermuisknop op te klikken en vervolgens te kiezen voor Wijzig naam. Een kleinigheidje, maar wel makkelijk. Ook de andere opties om een bestandsnaam te wijzigen zitten nog in El Capitan. Zo kun je nog steeds een bestand eenmalig aanklikken, gevolgd door een druk op Enter op het toetsenbord. Een andere optie is door twee keer rustig op een bestandsnaam te klikken.

3. Kopieren van bestanden gaat automatisch verder

Is het je wel eens gebeurd dat je een grote hoeveelheid bestanden aan het kopiëren bent, maar dat je Mac in de tussentijd per ongeluk opnieuw opgestart is? Dan zul je gemerkt hebben dat je weer helemaal opnieuw moest beginnen met het kopiëren van je bestanden. In El Capitan gaat dit nu anders, omdat het kopiëren verder gaat waar hij gebleven was. Voor deze functie hoef je niks te doen, waardoor je er direct mee kan beginnen.

4. Mac App Store wachtwoord instellingen

App Store-wachtwoord voorkeuren in El Capitan.Net als in iOS kun je nu ook op de Mac instellen wanneer en hoe vaak de Mac App Store om je wachtwoord zal vragen bij het downloaden van een nieuwe app. Ga hiervoor naar Systeemvoorkeuren, gevolgd door App Store. Hier kun je instellen of een wachtwoord altijd vereist is of pas na vijftien minuten. Ook kun je instellen of voor het downloaden van een gratis app het invoeren van een wachtwoord nodig is.

5. Kopieer bestand als padnaam

Voor mensen die vaak gebruikmaken van Terminal, is dit een handige toevoeging. Je kunt de exacte padnaam van een bestand eenvoudig kopiëren vanuit een rechtermuisklik. Het enige wat je hoeft te doen is drukken op de Alt-toets nadat je met de rechtermuisknop op een bestand geklikt hebt en te kiezen voor Kopieer als padnaam. Op je klembord zal dan de precieze locatie van het bestand gekopieerd worden, waardoor je deze bijvoorbeeld rechtstreeks in Terminal kunt plakken voor een commando.

6. Verberg je menubalk

De menubalk verbergen in El Capitan.Stoor je je altijd aan de menubalk bovenaan het scherm van je Mac? Dan kun je deze met El Capitan eenvoudig verbergen, net als het automatisch tonen en verbergen van je Dock. Ga hiervoor naar Systeemvoorkeuren -> Algemeen -> Toon/verberg menubalk automatisch. Zodra je deze optie aangevinkt hebt, zal de menubalk automatisch verdwijnen waardoor je programma’s net weer wat extra ruimte op het scherm krijgen. Als je met je cursor naar de bovenkant van het scherm gaat, komt de menubalk weer tevoorschijn.

Bekijk ook

OS X El Capitan: het complete overzicht

Alles over OS X El Capitan 10.11 voor de Mac, dat in 2015 beschikbaar kwam voor iMac en MacBooks. Lees over de El Capitan functies, release, nieuws en meer.

Reacties: 15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.