Jury beslist in patentzaak Apple vs Samsung: beide bedrijven schuldig

De jury in de patentzaak Apple vs Samsung heeft beide bedrijven schuldig bevonden. Samsung moet 120 miljoen dollar aan Apple betalen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

apple samsung tabletsDe jury in de patentzaak tussen Apple en Samsung heeft een beslissing genomen. Samsung is schuldig bevonden aan overtreding van Apple-patenten en moet $119,6 miljoen betalen. Maar tegelijk moet Apple $158.400 aan Samsung betalen voor het overtreden van een patent. De achtkoppige jury in San Jose is dus van mening dat beide bedrijven zich schuldig hebben gemaakt aan misbruik van elkaars patenten.


Het gaat in deze zaak niet zozeer om het uiterlijk van de toestellen, maar om de manier waarop bepaalde softwarefuncties zijn toegepast, zoals het ontgrendelen van het toestel en het doorzoeken van apps. De jury vond dat alle Samsung-toestellen inbreuk maken op Apple’s 647 ‘quick links-patent’ en dat een deel van de toestellen inbreuk maken op het 721 ‘slide to unlock-patent’. Rechter Lucy Koh had eerder al besloten dat Samsung inbreuk maakte op het 172 ‘automatic word correction’-patent en die beslissing hebben de juryleden meegenomen bij het berekenen van de schade vergoeding. Verder waren er nog twee patenten die de jury afwees: het 959 ‘universal search-patent’ en het 414 ‘background sync-patent’. Deze nieuwe rechtszaak ontstond in februari 2012, toen Apple besloot Samsung aan te klagen over autocorrectie, ontgrendelen en meer.

apple-samsung-autocorrectie

Een paar jaar geleden besloot een jury in een soortgelijke zaak dat Apple $1 miljard schadevergoeding kreeg van Samsung. De huidige uitslag zal voor Apple dan ook teleurstellend zijn. Apple had gehoopt op ruim 2 miljard dollar vergoeding, terwijl Samsung blijkbaar al ervan uit gingen dat ze schuldig zouden worden bevonden en de schade op maximaal $38 miljoen taxeerde. Tegelijk probeerde Samsung $6 miljoen van Apple te krijgen, ook vanwege overtreding van patenten. De jury heeft beide claims gedeeltelijk gehonoreerd, maar schat de geleden schade veel lager in: geen $6 miljoen voor Samsung, maar nog geen $160.000. De reden waarom Apple dit bedrag moet betalen, is omdat ze bij het organiseren van foto’s en video’s in mappen een methode hebben gebruikt, die erg op een 449-patent van Samsung lijkt.

De grootste verliezer in deze rechtszaak is Apple: niet zozeer vanwege het bedrag dat ze moeten betalen, maar omdat de handelswijze van Samsung uiteindelijk gunstig voor de Koreanen heeft uitgepakt: Samsung is dankzij smartphones en tablets die op bepaalde punten zijn afgekeken van iPhones en iPads uitgegroeid tot een wereldspeler op het gebied van mobiele telefoons. Tijdens de rechtszaak werd uit een aantal anekdotes duidelijk in welke mate Samsung naar Apple heeft gekeken. De jury was meer dan 50 uur bezig met het luisteren naar getuigenverhoren, waarbij ook interessante details over het ontstaan van de iPhone en iPad naar buiten kwamen.

Lees hieronder de uitspraak van de jury in de patentzaak Apple vs Samsung

Click here to display content from Scribd.
Learn more in Scribd’s privacy policy.

Informatie

Laatst bijgewerkt
5 mei 2014 om 14:52
Onderwerp
Categorie
Apple

Reacties: 20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.