Jony Ive vindt Steve Jobs-films maar niks (en vertelt over zijn nieuwe functie)

Jony Ive schoof aan tijdens de Vanity Fair 2015 om te vertellen over zijn nieuwe functie als Chief Design Officer bij Apple en om zijn mening te geven over verfilmingen van Steve Jobs.

Jony-ive-vanity-fair

Tijdens het Vanity Fair-evenement in San Francisco beklom ook Apple-designer Jony Ive het podium. Daar sprak hij over verfilmingen over het leven van Steve Jobs, die een man laten zien die hij totaal niet herkent. Ook vertelt hij over zijn nieuwe rol als Chief Design Officer bij Apple.


In tegenstelling tot het beeld dat veel mensen van Steve Jobs hebben, prijst Ive just het simplisme van Jobs. “Er was geen groot plan om te winnen, of een complexe agenda”, legt Ive uit. “Er was een kinderlijke eenvoud om simpelweg iets moois en geweldigs te maken.”

Het gestolen beeld van Jobs

Deze eenvoud staat nogal in contrast met de Steve Jobs die we al regelmatig op het witte doek krijgen te zien. Volgens Ive is het beeld van Steve Jobs ‘gestolen’ door mensen die hem totaal niet kenden. De verantwoordelijkheid die Jobs voelde om iets moois bij te dragen aan de maatschappij blijft daardoor te vaak onderbelicht, vindt Ive.

Dat geldt overigens ook voor de Steve Jobs-film die binnenkort in de bioscoop draait: “Ik herken de persoon in die film totaal niet”, zegt Ive over de vertolking van Michael Fassbender als Steve Jobs. Grappig detail: volgens de Wall Street Journal zou Jony Ive de film nog helemaal niet gezien hebben en baseert hij zich op verhalen van vrienden. Ook zou Jobs’ weduwe, Laurene Powell Jobs, achter de schermen hebben geprobeerd de film tegen te houden. Ze zou daarbij Christian Bale en Leonardo DiCaprio ervan hebben overtuigd, niet mee te spelen in de film.

Gelukkig had Ive ook nog tijd om wat positiefs te vertellen. Hij voelt zich namelijk als een vis in het water als Chief Design Officer. “Dit is iets wat ik jaren geleden al had moeten doen”, zegt Ive, die zich naar eigen zeggen in jaren niet zo gelukkig en creatief gevoeld heeft. Sinds 1 juli kan Ive zich meer focussen op nieuwe projecten en ideeën, en zit hij niet meer bovenop de alledaagse werkzaamheden.

Bekijk hieronder twee video’s van het gesprek bij Vanity Fair.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.


Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.