jamstick-plus-gitaar

Jamstik+: vernieuwde gitaar met iPhone-koppeling

Jamstik+ is een vernieuwde gitaar met iPhone-koppeling, waarmee je gitaar leert spelen op een compact instrument. Via Kickstarter te bestellen.

Op Schiphol zie je wel eens vakantiegangers met een gitaar op pad gaan. Het ziet er best gezellig uit, maar het is ook een gedoe om met een muziekinstrument te reizen. Inchecken als bagage is te riskant, want je weet maar nooit of de gitaar in tweeën gebroken weer uit het vliegtuig komt. Meenemen als handbagage is ook niet ideaal, want een gitaar heeft een onpraktische vorm voor het bagagevak boven je hoofd. De Jamstik+ gaat dat probleem oplossen: daarmee kun je toch altijd een gitaar meenemen, zonder dat ‘ie in de weg zit. Eerder schreven we al over de Jamstik en nu is er een opvolger, die nog slimmer is.


jamstick-plus-gitaar

De eerste Jamstik dateert uit 2013 en maakte via een kabeltje verbinding met de iPhone. Daarna volgde een draadloze oplossing. De nieuwste variant is Jamstik+, die een natuurlijker gevoel geeft aan de snaren. In plaats van Wi-Fi wordt nu gebruik gemaakt van Bluetooth 4.0.

jamstik-foto

In feite is Jamstik+ een MIDI-controller die te bespelen is als een gitaar. Het ziet er ook uit als een gitaar, zonder de klankkast. Het is even wennen om vast te houden, omdat je het gewicht van de kast niet meer hebt. Maar daar staat tegenover, dat je een gitaar hebt die makkelijk ee te nemen is en in elke rugzak past.

Jamstik+ is een slimme gitaar, wat inhoudt dat je het instrument bespeelt via apps voor de Mac en iOS. De creatieve mogelijkheden worden daardoor veel groter. Aandachtspuntje is wel, dat je altijd een iPhone, iPad of Mac bij de hand moet hebben om geluid uit de Jamstik+ te krijgen. Als los apparaat doet ‘ie niets.

Learn chords with interactive lessons and realtime feedback display.

De eerdere Jamstik had problemen met latency, waardoor het spelen niet altijd even lekker verliep. Fabrikant Zivix zegt dat ze dit probleem nu hebben opgelost. Ook hebben ze gezorgd dat Jamstik+ de eerste gitaar-controller is die met Apple’s Bluetooth LE MIDI-toepassingen werkt. Leren spelen doe je via de gratis Jam Tutor-app, die je aan de hand van interactieve lessen laat kennismaken met het instrument.

Net als voorheen probeert Zivix geld in te zamelen via Kickstarter. Dat is al ruimschoots gelukt: er was 50.000 dollar nodig om dit nieuwe project te starten en er is al bijna $350.000 dollar opgehaald. Zivix heeft nog dertig dagen de tijd om nog meer geld binnen te halen. Bestellen kan vanaf $259 inclusief verzendkosten. Alle Early Bird-opties zijn helaas al op.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.