itunes-12-dagen-cadeaus

iTunes 12 Dagen Cadeaus 2014: komt er nog wat van?

Apple organiseert in december altijd de iTunes 12 Dagen Cadeaus-actie. Maar dit jaar lijkt er iets vreemds aan de hand. Wij gingen op onderzoek uit.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

12-dagen-cadeausDe afgelopen jaren gaf Apple na kerst altijd apps, muziek, films en boeken weg. Tijdens de iTunes 12 Dagen Cadeaus-actie keken we elke dag uit naar het volgende cadeautje. Dit jaar is er wat onduidelijkheid of de actie uberhaupt doorgaat.

Hoe zit het nu eigenlijk en hoe groot is de kans dat Apple alsnog voor kerstman speelt? Daarom 5 vragen over de iTunes 12 Dagen Cadeaus.

Wat is iTunes 12 Dagen Cadeaus?

Apple geeft elk jaar vanaf eind december gratis apps, muziek, films en boeken weg. Elke dag vanaf 26 december tot en met 6 januari is er een cadeautje, die je gedurende 24 uur gratis kunt downloaden. Voorheen zaten er speelfilms, korte films, muziekvideo’s, afleveringen van tv-show, apps, games en boeken in het aanbod. Het werkt als een verlate adventskalender: wat het cadeautje is blijft geheim tot dat dag zelf. Bij de actie hoort een iOS-app, waarmee je dagelijks het cadeautje virtueel kunt ‘uitpakken’.

Dit jaar geen 12 Dagen-actie?

Er zijn geluiden dat Apple dit jaar geen iTunes 12 Dagen-actie organiseert. Die suggestie werd een paar dagen geleden al gewekt door Arron Hirst van RazorianFly. Hij constateerde dat Apple vorig jaar de bijbehorende app al op 9 december beschikbaar stelde in de App Store. Inmiddels is het 18 december en de bijgewerkte app is er nog steeds niet. Slaat Apple dit jaar de iTunes 12 Dagen-actie over? Het lijkt er misschien wel op, maar Apple heeft nog even de tijd. Pas op 26 december (Boxing Day) hoeft het eerste cadeautje te worden weggegeven.

12 Dagen CadeausMisschien heeft Apple door alle nieuwe producten die ze in 2014 hebben aangekondigd en door de nasleep van iOS 8-problemen gewoon geen tijd gehad om de app nu al uit te brengen en verschijnt ‘ie de komende dagen vanzelf. Maar er is nog een extra aanwijzing dat het feest dit jaar misschien toch niet doorgaat: vorig jaar gaf Apple op 16 december al een voorproefje weg. Die datum is inmiddels gepasseerd, zonder dat er iets is aangekondigd.

Waarom zou Apple het anders aanpakken?

Het is best mogelijk dat Apple het dit jaar iets anders aanpakt. Tim Cook zit aan het roer en heeft vooral dit jaar zijn stempel gedrukt op een aantal vaste Apple-tradities. Apple sloeg Black Friday en Cyber Monday grotendeels over, omdat ze zich wilden focussen op donaties voor aidsonderzoek. Sinds Cook CEO is, worden er stapsgewijs veranderingen doorgevoerd: Apple-topmensen treden wat vaker naar de voorgrond in interviews en er is ook wat meer openheid. Apple biedt sneller excuses aan bij problemen en geeft ook vaker een kijkje in de keuken. Of het afschaffen van de 12 Dagen Cadeaus nou een grote strategische beslissing is, daar kun je natuurlijk lang over discussiëren. Maar Cook lijkt wel bezig om zijn stempel op Apple te zetten, door het afschaffen van bestaande tradities en het invoeren van nieuwe.

Wat zegt Apple zelf?

itunes-12-dagen-raymanApple heeft zelf nog geen opheldering gegeven of de iTunes 12 Dagen Cadeaus-actie dit jaar doorgaat. Daarom hebben we zelf maar even bij Apple geïnformeerd hoe het ervoor staat, maar intern is er nog geen informatie over bekend. We laten weten zodra er meer bekend is!

Wat gaf Apple eerder weg?

Om een indruk te geven wat Apple in voorgaande jaren weggaf:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 december 2014, 10:45
Categorie Apple
Onderwerp itunes 12 dagen cadeaus

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.