iSPEX: fijnstofkaart van Nederland maken met iPhone-accessoire

De iSPEX is een iPhone-accessoire die door tienduizend Nederlanders gebruikt kan worden om een fijnstofkaart van Nederland te maken. De makers moeten eerst de Academische Jaarprijs winnen.

iSPEXHet Nederlandse iSPEX werkt aan een speciaal iPhone-accessoire, waarmee je de hoeveelheid fijnstof in de lucht kunt meten. Je bevestigt het hulpmiddel voor de lens van je iPhone, waarna je hem naar de lucht richt. Hierdoor wordt de fijnstof bij jou in de lucht gemeten. Winnen de makers de Academische Jaarprijs, dan zijn ze van plan om tienduizend van deze hulpmiddelen door Nederland te verspreiden. Op deze manier zou er een database ontstaan waarin je kunt zien hoeveel fijnstof er op bepaalde locaties aanwezig is.

Een bijbehorende app zal de beelden van de camera analyseren om zo te bepalen hoeveel fijnstof er in de lucht aanwezig is. De gegevens worden daarbij ook automatisch verzonden naar de database, om zo een fijnstofkaart van Nederland te genereren. Hoe betrouwbaar de resultaten in de praktijk zullen zijn is nog niet duidelijk: aangezien de metingen zich enkel baseren op camerabeelden, zouden ze wellicht enkel gelden voor een klein basisgebied. Daar staat tegenover dat de metingen veel verschillende plekken in Nederland kunnen dekken, omdat ze door tienduizend mensen gemaakt worden. Het accessoire zal gratis uitgedeeld worden aan iedereen die mee wil helpen, mits de makers het prijzengeld in de wacht slepen.

Naast iSPEX dingen er twee andere teams ook naar de Academische Jaarprijs. Op woensdag 24 oktober vindt de finaledag plaats, waarna we erachter komen of het iPhone-accessoire de prijs in de wacht heeft gesleept.

Via MacFan.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 oktober 2012, 13:29
Categorie Accessoires
Onderwerp milieu

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.