Is jouw iPhone klaar? NL-Alert test 2 juni weer noodmeldingen (update)

De Nederlandse overheid gaat maandag 2 juni een NL-Alert testbericht verzenden. Is je iPhone voorbereid op deze noodmelding?
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

NL-alertOp maandag 2 juni gaat de Nederlandse overheid weer een testbericht met NL-Alert versturen naar ondersteunde smartphones. Apple heeft in iOS 7 ook ondersteuning voor NL-Alert, wat betekent dat veel iPhone-gebruikers het bericht ook kunnen ontvangen. Maar is jouw iPhone er al klaar voor? Heb je wel een geschikt iDevice? In dit artikel leggen we uit hoe je je kunt voorbereiden op het testbericht van NL-Alert. Update: mensen met 4G-netwerk ontvangen voorlopig geen noodmeldingen.


Voor het ontvangen van NL-Alert zijn in elk geval drie dingen vereist:

  • iOS 7 of nieuwer. Zit je nog niet op iOS 7, dan kun je de update installeren bij Instellingen > Algemeen > Software-update. Ook kun je de iPhone verbinden met iTunes om iOS vanaf daar te updaten.
  • De laatste aanbiederinstellingen van je provider. Nieuwe aanbiederinstellingen worden automatisch aangeboden, maar soms moet je de update met de hand starten. Dit doe je door te gaan naar Instellingen > Algemeen > Info. Zijn er nieuwe aanbiederinstellingen, dan word je op dit scherm automatisch gevraagd om deze te downloaden.
  • Een iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5s of iPhone 5c. Hoewel ook de iPhone 4 op iOS 7 werkt, kan deze iPhone geen NL-Alert ontvangen.

NL-Alert nl-alert-melding-2-juni

Voldoe je aan bovenstaande vereisten, dan kun je NL-Alert op de iPhone activeren. Dit doe je door de volgende stappen te volgen:

  1. Ga naar Instellingen
  2. Tap op Berichtencentrum
  3. Schakel onderaan de pagina de schakelaar Noodmeldingen in.

Mindere batterijduur door NL-Alert

Apple waarschuwt ervoor dat het activeren van Noodmeldingen de batterijduur van je iPhone kan verminderen. In een eerder artikel over iPhone-batterijduur vertelden we al dat het activeren van NL-Alert de iPhone-batterijduur met 10 procent kan verminderen als je het GSM-netwerk gebruikt. Gebruik je 3G, dan wordt de batterijduur met maar liefst 30 procent verminderd.

Hoe werkt NL-Alert?

De Nederlandse overheid kan een NL-Alert versturen naar alle mensen in een bepaald gebied. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van cell broadcast. Met deze techniek wordt in één keer een bericht verstuurd naar iedereen binnen het bereik van de gebruikte zendmasten. Is er bijvoorbeeld een noodsituatie in Friesland, dan kan de overheid een NL-Alert verzenden met alle masten in deze provincie. Hiermee hebben ze iedereen met een ondersteunde smartphone op de hoogte gebracht.

Hoewel cell broadcast bekendstaat als een variant van sms, verschilt het bericht op een aantal manieren van gebruikelijke sms-berichten. Omdat een NL-Alert naar alle telefoons binnen bereik wordt verzonden, is het bericht niet verstuurd naar jouw specifieke telefoonnummer.

Update 2 juni 15:00
Veel iPhone-gebruikers blijken vandaag geen NL-Alert te hebben ontvangen. Dit heeft er mogelijk mee te maken dat je op het moment dat de melding verstuurd werd gebruikmaakte van het 4G-netwerk. NL-Alert meldt op haar website dat de speciale alarmdienst nog niet op het 4G-netwerk werkt. In een verklaring aan Tweakers laat het Ministerie van Veiligheid en Justitie weten dat het waarschijnlijk pas begin volgend jaar op 4G-netwerken mogelijk zal zijn. Naast de problemen met 4G-netwerken speelden er ook nu weer andere problemen. Zo ontvingen gebruikers op het 2G- en 3G-netwerk geen melding of juist meerdere meldingen.

https://www.youtube.com/watch?v=eGH8slXBKZA

Dit artikel is eerder gepubliceerd op 28 mei 2014, 11:50 uur.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
2 juni 2014 om 15:05
Onderwerp
Categorie
iOS
58 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.