iPhoneclub viert jubileum, al 5 jaar gek van de iPhone!

iPhoneclub bestaat vandaag 5 jaar. We kunnen terugkijken op veel hoogtepunten en bezoekersrecords, maar het liefst kijken we vooruit: we hebben nieuwe plannen en zitten vol energie voor de volgende 5 jaar.

foto jeanpaul gonnyHet is vandaag precies 5 jaar geleden dat we ons eerste artikel plaatsten. Inmiddels zijn we ruim 16.500 nieuwsberichten verder en heeft iPhoneclub een vaste plek in de top 100 van grootste Nederlandse websites veroverd. Recent haalden we nog een – ook voor ons – ongelooflijk bezoekersrecord van meer dan 300.000 bezoekers op één dag. Toen we begonnen had niemand gedacht dat de iPhone zo’n belangrijke telefoon zou worden en kregen we vaak te horen dat we ons op een wel héél erg niche-onderwerp hadden gestort waar weinig toekomst in zou zitten. Vandaag werken er vier mensen fulltime aan iPhoneclub en zustersite iPadclub en zijn we gezegend met heel veel externe hulp (bijvoorbeeld onze fantastische forumstaf). Bovenal zijn we uitgegroeid tot veruit de grootste Apple-community van de Benelux – een feit waar we ongelooflijk trots op zijn. Voor een (besloten) feestje zullen we in verband met de feestdagen tot januari wachten, maar we gaan op de redactie alvast wel vijf kaarsen op de taart uitblazen.

Bezoekersrecords

iPhoneclub had nooit zoveel succes kunnen hebben als we niet een vaste schare bezoekers hadden, die dagelijks en zelfs meermaals per dag naar de website komen. Daarom een van harte gemeend bedankje aan jullie, de bezoekers. Jullie kwamen massaal naar de site, vooral op momenten dat er belangrijk nieuws werd aangekondigd en er rook uit onze servers kwam (die dat niet altijd even goed hielden…). De bezoekersrecords vielen samen met hoogtepunten bij Apple:

  • Mijlpaal 100.000 bezoekers: op 2 juni 2009 speelde de introductie van de iPhone 3GS. Er kwamen 125.000 bezoekers op één dag naar iPhoneclub.
  • Mijlpaal 200.000 bezoekers: op 22 juni 2010 kwam iOS 4 beschikbaar, rond dezelfde tijd speelde de introductie van de iPhone 4. We telden 220.000 bezoekers op één dag.
  • Mijlpaal 300.000 bezoekers: op 13 oktober 2011 kwamen er 307.500 mensen op iPhoneclub langs om over iOS 5.0 te lezen.

Het jaar 2011 was belangrijk voor iPhoneclub, want het was de eerste keer dat we medewerkers in dienst namen: eerst stagiair Leon, daarna app-redacteur Bart die werkelijk elke relevante iPhone-app zelf probeert en ook de dagelijkse Game-update schrijft en nieuwsredacteur Bastiaan die voor het dagelijkse breaking news zorgt. Niet dat oprichters Jean-Paul en Gonny het rustiger hebben gekregen, want we hebben alweer genoeg plannen waar we mee bezig zijn. 2011 was ook het jaar waarop we voor het eerst de woonkamer inruilden voor een echt kantoor, waar we na tien maanden alweer uit zijn gegroeid: we verhuizen nog deze maand van het Leidseplein naar het Rokin in Amsterdam. Het is jammer om ons huidige stekje naast de toekomstige Apple Store te verlaten, maar op onze nieuwe plek kunnen we makkelijker uitbreiden.

Toekomstwensen

Valt er nog wat te wensen? Jazeker, al kunnen we niet alles tegelijk doen. Het nieuws en de constante stroom aan apps gaat altijd vóór. In de tijd die er overblijft werken we aan nieuwe plannen. In een artikel dat dit weekend op Marketingfacts verscheen, werd al aangekondigd dat we iPhone- en iPad-nieuws (en dus iPhoneclub.nl en iPadclub.nl) gaan integreren. Maar er is meer: zo gaan we meer nadruk leggen op de community. Ons forum is een rijke bron van ervaringen waar we nog veel meer mee kunnen doen. Ook gaan we meer inzetten op social media, want de ruim 40.000 Twitter-volgers en de meer dan 7.000 Facebook-fans, laten zien hoe belangrijk dergelijke kanalen geworden zijn. Dat we al behoorlijk wat ‘fans’ hebben, heeft er overigens ook mee te maken, dat we vanaf het begin de dialoog met onze lezers zijn aangegaan. We hebben ons Twitter-account nooit gezien als een eenrichtings-zendstation. Voor ons was dat logisch, zonder dat we daarvoor een social mediabeleid hoefden te formuleren.
De grotere nadruk op de community zal ook merkbaar zijn in nieuwe rubrieken. In 2011 zijn we gestart met rubrieken als ‘Tijdelijk gratis‘ (wekelijks), de Game-update (dagelijks) en App Weekly. Daar komen in 2012 nieuwe rubrieken bij, die bijvoorbeeld te maken hebben met lezersreacties. Welke nieuwsontwikkelingen riepen de meeste discussie op? Wie wist zijn standpunten het best te onderbouwen (ook al hoeven we het niet met de betreffende lezer eens te zijn)? We zullen meer ervaringen van lezers gebruiken in nieuwsberichten: spelen er bijvoorbeeld problemen rond de batterijduur van de iPhone, dan zullen we vaker via Facebook, Twitter of Google+ een oproep doen naar ervaringen van lezers. Het aan het woord laten van gebruikers die problemen aan den lijve hebben ondervonden is een ontwikkeling die je al bij veel meer nieuwsmedia ziet, zoals NRC. Je zult de komende weken dan ook een aantal vacatures voor nieuwe medewerkers en stagiairs zien langskomen op iPhoneclub, waarbij we alvast waarschuwen: we stellen hoge eisen en we kiezen liever voor kwaliteit dan voor succesjes op de korte termijn. Bij alles wat we doen staan onze lezers voorop en je moet dan ook extreem goed in staat zijn om je verplaatsen in de interesses en behoeften van onze lezers.

iPhoneclub is in ieder geval niet groot geworden door steeds achterom te kijken, dus dat zullen we in dit artikel ook niet doen. Voor degenen die al vanaf het begin bij ons zijn: we hopen dat het gevoel na 5 jaar nog steeds hetzelfde is. Voor alle relatieve nieuwkomers, we hopen dat we jullie hooggespannen verwachtingen ook de komende 5 jaar waarmaken.

Op naar het volgende jubileum!
– Jean-Paul Horn (@jeanpaulH) en Gonny van der Zwaag (@gonny)

Openingsfoto: Henk-Jan Winkeldermaat – Punkmedia

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 december 2011, 13:33
Categorieën Achtergrond, Round-up
Onderwerpen iPhoneclub, jubileum

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.