Reacties voor: iPhone registreert steeds je locatie: oude feiten in een nieuw jasje?

De iPhone blijkt ongemerkt steeds je locatie vast te leggen in een onbeschermd bestand op je iPhone en op je Mac of pc. Dit gebeurt al sinds iOS 3.2 toen Apple nieuwe locatiediensten invoerde. Maar waarom is er nu toch ophef?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 73 reacties

  1. Sind iOS3.2 op de iPhone? Moet dat niet 3.1 zijn, of op de iPad?
    (Red.) Nu aangepast. Even in de haast.

  2. Merkwaardige redenering.
    Google verzamelt ook alle (inlog,- betalings-, privé-) verkeer en is daarvoor op de vingers getikt met een dwangsom van 1 miljoen (whoei).
    Maar als ze dat al veel langer deden was dat dan mInder erg ?
    Misschien heeft het minder nieuwswaarde, OK, maar dan kan de pers misschien uitzoeken wat deze bedrijven met al die info doen ipv. suggereren dat ze dat voor hun hobby een beetje lopen te archiveren…

  3. Ik heb de pagina waar je kon kiezen voor opt-out gevolgt en ben dus ge-opt out.
    Speel ik dan voor safe?

  4. Als je computer met iTunes-backups dan in verkeerde handen valt, kunnen anderen dan in ieder geval niet zien waar je geweest bent.

    Heel fijn, wordt het dan ook geencrypt op de iphone zelf.. nee dus. Jailbreak en je kan overal gewoon weer bij

  5. Haha, die app werkt echt kan zien waar ik geweest ben het is wel erg raar dat Apple dit doet, mijn backups zijn vanaf nu dus ook versleuteld via iTunes. 🙂

  6. De app lijkt mac only te zijn..

  7. Ik zie mogelijkheden voor justitie.

  8. Nou, heb het ook even gecheckt… Er klopt werkelijk niets van!
    Volgens die app ben ik 3x in Flevoland geweest, daar ben ik nog nooit(!) geweest. Ook sta ik een stuk of 20x in Arnhem, daar ben ik, sinds mijn iPhone 4, ook nog nooit geweest.
    Vaag…!

  9. Misschien een domme vraag, maar heb het antwoord niet in de tekst gevonden; Wat is het verschil tussen het kaartje met de blauwe en het kaartje met de groene pointers?

  10. Nu heb ik onlangs Google al gedropt als zoekmachine op de iPhone maar als Apple nu ook al gaat beginnen met het niet kunnen laten om zich te bemoeien met je privé leven dan gaat bij mij de lol er heel snel af. Is er tegenwoordig nog een mobiel platform waar je wél privacy hebt? WindowsPhone7?

  11. So what?

  12. @Yannick: Lijkt me geen domme vraag, ik weet immers ook het verschil niet tussen de blauwe en groene kleur..

  13. dat nog niemand een “where has my phone been” app heeft gemaakt…
    maarja het feit dat apple dit doet is natuurlijk te bizar voor woorden, of ze dit nou eerder deden of niet.. vind het dan ook wat vreemd dat het hier als volkomen normaal wordt neergezet.. maarja alles om onze uberlord apple de hand boven het hoofd te blijven houden natuurlijk
    praise lord jobs!

  14. Voor een groot gedeelte klopt het aardig volgens mij althans de grote lijnen zijn bij mij duidelijk waartussen ik mijzelf heen en weer vervoer. Alleen staan sommige punten wel volledig uit de richting van waar ik daadwerkelijk geweest ben.

    Zolang er geen misbruik van wordt gemaakt vind ik het wel kicke om dit zo van mezelf te zien. Echter kan het volledig verkeerd geïnterpreteerd worden en gemakkelijk misbruikt. Dat is jammer.

  15. Ik zou liever een jailbreak app zien die dit kan blokkeren

    Is dat er al toevallig ? (fakelocation kan je gps locatie faken maar niet op de goede manier :P)

  16. Ik hoop dat dit programmatje ook voor Windows uitgebracht gaat worden.

  17. Waarom kan ik het niet openen? Heeft hier nog iemand last van?

    Ik heb het geprobeerd op een Mac met Mac OS X 10.6 (intel)
    en een met Mac OS X 10.5 (PowerPC)
    Maar het werkt nergens

  18. De privacy inbreuk wordt weer eens erg overtrokken. De lokatie bepaling zijn via triangulatie (geen GPS), zoals dit ook gebeurd bij taloze mobiele telefoon abonnees voor o.a. meten van verkeersdrukte, hoor je ook niemand tegen protesteren. De lokatie gegevens die je iPhone verzameld worden zo ver ik weet niet verzonden en blijven op je telefoon en computer als je daarmee synchroniseerd. Een kwaadwillend persoon zou toegang tot je computer moeten hebben, je moet zelf regelmatig synchroniseren met iTunes waarbij je encryptie uitgeschakeld moet zijn. Als iemand in mijn computer inbreekt, dan is de lokatiehistorie in dat bestand wel het laatste waar ik me zorgen over zou maken. Als apple er wat nuttigs mee kan doen, be my guest.

  19. @Jean-Paul Horn: Er wordt idd. uitgelegd wat er speelt, met name dat Apple zelf het oordeel velt & kennelijk controle houdt over haar doen en laten met deze data.
    Bij Google was dat ook zo (“Don’t be Evil” etc.) alleen bleek daar dat er gewoon gerommeld werd terwijl iedereen jarenlang allerlei eufemismen over zich liet uitstrooien.
    Het opt-out principe (waarvan de gemiddelde klant niet eens weet wat het is) geeft de intentie al weer…
    We mogen het niet zo noemen in de wereld van de semi-correcte marketing managers, maar het is gewoon digitale stalking. Onder het mom van “het is in uw eigen voordeel als we u gepaste advertenties aanbieden”
    Haha, prettige paas.

  20. Weet het niet zeker, maar volgens mij doet de app het ook niet op OS X 10.5

  21. Ter info: tracking door iPhone kun je uitzetten door met je browser van je iphone te surfen naar http://oo.apple.com (of moet het zijn OhOh.apple.com ..? 😉

  22. Mijn iPhone 4 die ik sinds 1 maand heb is duidelijk niet nieuw; iphonetracker laat zien dat ie in Brussel was, maar daar ben ik vier jaar niet geweest!!

  23. Origineel geplaatst door Dirk
    Als apple er wat nuttigs mee kan doen, be my guest.

    En wie zegt jou dat dit het geval is?

    Ik heb hier niet om gevraagd, en wil het ook niet. Het maakt mij niet uit of er andere mogelijkheden zijn of niet, ik blijf het bezwaarlijk vinden dat bedrijven deze keuze zomaar voor de consument maken, zonder enige vorm van opt-out.

    Overigens zijn de locatiebepalingen uitzonderlijk nauwkeurig bij mij (volgens de applicatie).

  24. @jajaohnee: Is dat niet alleen voor de iAd.

    Dat is volgens mij niet voor wat er hier word besproken

  25. Waar ik nog nooit ben geweest (Brussel??) staan puntjes, waar ik vaak ben geweest (rond Parijs) staat niets.

    In Engeland, waar ik toch vele weken ben geweest is niets terug te vinden, maar Groningen is weer wel bezocht.

    Alleen door mijn iPhone dan misschien, maar niet met mij er bij.

  26. Ha ha, zie gerechtelijke beschuldigingen al aankomen “your iPhone indicates you were there!” -:)

  27. Lachen… bij mij klopt het best wel goed waar ik vaak kom.

    Maar plaatsen waar ik soms kom, staan er niet bij.

  28. Ach zolang mijn internetprovider door de EU en de Nederlandse regering verplicht(!) is om werkelijk al mijn e-mail- en internet-verkeer(!) niet alleen te volgen maar zelfs te bewaren en dat zeven jaar lang(!) en Nederland ook nog het land is waar de meeste telefoons worden afgeluisterd en de meeste mobiele telefoons worden getracked, geloof ik niet dat ik me over zo’n bericht als hierboven druk hoef te maken: regering, AIVD, Europol, Interpol, regering VS, CIA en FBI weten al jarenlang elke seconde van de dag precies waar ik ben, wat ik mail en naar welke sites ik surf. Ik drink er gewoon nog eentje op.

  29. Blijft de vraag van wie het nederlandse kaartje is.

  30. @Dirk: Dit gebeurt bij alle telefoons met een systeem, die word gelogd aan je mobiele netwerk houder zoals T-Mobile, alleen bij de iPhone kun je het op je eigen pc ook nog eens zien. Dit is niet mogelijk bij oude nokia’s zoals de 6300i

  31. Op mijn MacBook geeft hij de volgende melding: “U kunt het programma iPhoneTracker niet openen omdat het niet op dit type Mac wordt ondersteund.”

    Jammer, Lijkt me grappig om te zien namelijk…

  32. @TimMo – Ja idd dat krijg ik ook alleen niemand zegt hoe ik het kan oplossen 😉

  33. Werkt niet met ipod touch 4g 🙁

  34. Bij mij klopt het precies. Netjes staan ook de vakanties en zakenreizen erin, incl. routes erheen. Hij heeft ook de data van mijn oude 3GS meegenomen, want er staat 2 jaar aan data in. Interessant.. is er een manier dit te resetten?

  35. Origineel geplaatst door Jean-Paul HornBij je iPhone kan *iedereen* bij je locatiegegevens, na een simpele jailbreak (of via je computer, maar dat is iets verder gezocht).

    Idd. nogal een verschil, een commerciele partij of het gerechtelijk systeem (maar voor complot-zoekers misschien niet)

  36. En ja, hoe zou het nou komen dat met elke update de batterijduur van dat ding achteruit gaat en de oudere toestellen steeds langzamer en logger lijken te worden?!?! Juistem, door dit soort ongein waar de eindgebruiker helemaal maar dan ook echt helemaal geen baat bij heeft.

  37. Gaaaaap…… lekker belangrijk ik kan er niet wakker van liggen. Vind het alleen maar geinig dat je het kan terug zien al klopt er weinig van.

  38. De opt-out geldt toch alleen voor het krijgen van geoptimaliseerde iAds? Voor zover ik weet kun je het verzamelen van de locatiegegevens niet tegenhouden.
    Link

  39. @Maarten Leeters:
    zorg ervoor dat je het programma xcode hebt staan op je macbook dan kun je het programma draaien. Tenminste bij weil iig wel.
    suc6

  40. Erg raar. Google krijgt voor het verzamelen van wat geh. na een giga boete. Dit is eigenlijk veel erger! Maar ik wil het wel zien. Hopelijk komt het snel voor Windows 7.

  41. Ik snap niet helemaal waarom de schrijver van dit artikel dit gedrag van Apple lijkt te bagateliseren omdat het er al vanaf iOS 3.x gebeurt? Moet het dan maar normaal gevonden worden?

    En die opt-out heeft volgens mij ook weinig te maken met deze ‘ontdekking’, aangezien de locaties nog steeds lokaal opgeslagen worden. Waarom doet Apple dat? Is er niemand die die vraag stelt? Misschien iemand die sjobs@apple.com wil mailen?

  42. Waar zou dit zonder die app te vinden moeten zijn in je files? Zou dit dan ook met bijvoorbeeld iFile te vinden en lezen zijn?

  43. Origineel geplaatst door @pple_nerd
    Gaaaaap…… lekker belangrijk ik kan er niet wakker van liggen. Vind het alleen maar geinig dat je het kan terug zien al klopt er weinig van.

    Misschien is dat juist nóg erger … als je niets vreemds hebt gedaan, kan het toch zijn dat jouw iPhone geregistreerd heeft dat je geregeld op de Wallen rondhangt ofzo.

  44. @Jean-Paul Horn: Ik heb OS X 10.6.6, dus dat zou geen probleem moeten geven.

  45. @Rufus den Zeeperd: Ik begrijp de suggestie in dit artikel ook niet helemaal. Gegevens verzamelen is niet erg als het al lang gebeurt. En – nog merkwaardiger – het verzamelen is alleen beangstigend als je het je niet realiseert.

  46. Ik ruik een ‘Where I have been?’ app!

  47. Big brother watching you

  48. Heeft het niet ‘gewoon’ te maken met locatiebepaling voor (o.m.) je foto’s, opdat bijv. iPhoto ( indien gewenst) je kan GeoTaggen o.i.d?

  49. @Jean-Paul Horn: Ik heb ook OSX 10.6.7 en het programma werkt niet. De oplossing is om de source code te downloaden en te runnen via Xcode. Dit werkt namelijk wel goed.

  50. In aanvulling kwam ik volgend artikel tegen http://www.willclarke.net/?p=247

    Hierin staat dat niet niet de telefoon locaties zijn maar zendmastlocaties.

    met name deze opmerkingen vind ik interessant hierin:

    *The name of the table this data is stored in is CellLocation. Other tables in the DB include WifiLocation and CdmaCellLocation. These names strongly indicate that they are used to store locations of access points, not of the device itself.
    *I looked at the data from a friend’s phone who traveled recently to Germany. While there, he bought an international plan and used his iPhone roaming on their 3G network. He took a lot of photos, many of them geotagged correctly, meaning a lot of location information was stored. But there were no points stored in the CellLocation table in Germany. So it’s probably only collecting data about the location of cell towers on the phone’s primary network (meaning AT&T).
    *None of the points in the table have an accuracy of more than 500 meters. That’s probably the best a phone can do to place an individual cell phone tower, but triangulation with multiple cell towers can place a device on a map much more accurately.

  51. Heb het programmaatje net op mijn Mac geïnstalleerd. Het toont een aantal locaties van mijn iPad, echter komen deze niet overeen met waar ik ooit ben geweest maar dat terzijde.

    Mijn vraag is eigenlijk: Weet iemand toevallig hoe ik ook de gegevens van de iPhone kan opvragen i.p.v. de iPad? Kan daar tussen geswitcht worden?

  52. Je kunt nu untracked downloaden in cydia die je locatiegeschiedenis elke dag wist!

  53. Wil ik de gegevens bekijken via het programma die de heren hebben gemaakt krijg ik deze afbeelding te zien.
    De “consolidated.db.” kan niet gevonden worden

  54. Geef zo’n iPhone aan je vrouw en je weet exact waar ze geweest is!
    Wat maken wij ons toch druk. Zou er nu werkelijk iemand zijn die geïnteresseerd is waar ik allemaal geweest ben?
    Misschien voor sommige mensen is het niet gewenst maar de grote meerderheid is totaal niet interessant voor een ander.

  55. Michel bekijk je het vanaf de mac waar je ook je reservekopieen op maakt?

  56. @Cedrick – heb ik gedaan maar niks, zie link.

  57. Origineel geplaatst door Apple740
    Nu heb ik onlangs Google al gedropt als zoekmachine op de iPhone maar als Apple nu ook al gaat beginnen met het niet kunnen laten om zich te bemoeien met je privé leven dan gaat bij mij de lol er heel snel af. Is er tegenwoordig nog een mobiel platform waar je wél privacy hebt? WindowsPhone7?

    Doe toch allemaal niet zo lachwekkend hysterisch. Poeh poeh, er staat een bestandje in je itunes-backup. Poeh poeh, dat zit ook in je iphone. Nou nou, zwetend wakker worden hoor!

    Alsof KPN, T-Mobile, Vodafone en aaaaaaal die andere providers niet gewoon weten waar jij uithangt met je telefoon. En dat ook vastleggen.

    Van mijn iphone en itunes backup weet ik tenminste wie er bij kan. Hoe dat bij die telco’s geregeld is… ik hou mijn hart vast.

  58. @Rufus den Zeeperd: Dat is van een geheel andere orde. Apple cached hier bepaalde locatiegegevens maar zeker niet alle (gezien de data, het is nogal erg onnauwkeurig en bij lange na niet alles zoals je in de vele reacties kunt zien). In de algemene voorwaarden staat hierover het e.e.a. vermeld waar je over het algemeen ook akkoord mee gaat (hoe het exact zit zul je even na moeten kijken).

    Google legde gps gegevens en foto’s vast maar snufte ook rond op open draadloze netwerken waardoor zij gebruikersnamen, wachtwoorden en diverse andere soorten gegevens hebben lopen loggen. In Nederland is dit bij wet verboden omdat dit soort praktijken aan bepaalde overheidsinstanties zijn voorbehouden na het verkrijgen van toestemming van de rechter (je bent gewoon aan het tappen en dat is bij wet verboden).

    Het zijn dus compleet andere zaken die niet met elkaar te vergelijken zijn. Daarbij dient wel opgemerkt te worden dat de reactie van Nederland wat betreft Google uiterst merkwaardig is daar tappen door de gewone burgers zoals Google bij wet verboden is. Doe je het wel dan maak je je schuldig aan een misdrijf. De reactie van onze overheid valt dan ook te classificeren als Google een handje boven het hoofd houden. De reactie zou moeten zijn dat het OM een strafzaak tegen Google begint.

    Het verzamelen van deze gegevens door Apple is wel een beetje apart omdat het langdurig lijkt te gebeuren en dat is nergens voor nodig. Als je gebruik maakt van a-gps is het normaal dat je e.e.a. cached en het is bij navigatie apparatuur ook normaal dat je de laatst bekende positie onthoudt. Waarom? Vanwege een stukje gebruiksgemak: vaak is het zo dat je dan sneller de juiste positie te pakken hebt. Dat bespaart weer wachten en rekenen. Wat Apple doet is nogal overdreven en dat is het eigenlijke probleem. Het tweede punt is dat je het eenvoudig op iemand z’n computer terug kan vinden wanneer deze de iPhone backup niet versleuteld. Daardoor kunnen ook niet-overheidsinstanties makkelijk aan je locatie informatie komen.

    @schmrtzzz: dan heb je een totaal verkeerd beeld van de dataretentie. Zoals jij het aangeeft zou het een handige wet kunnen zijn maar tevens de privacy van burgers schenden omdat je de inhoud van de communicatie ziet. Zo werkt het echter niet. Er worden vrij weinig dingen vastgelegd, eigenlijk alleen wie naar waar verbinding maakt wat vrijwel nietszeggend is. Men kan alleen zeggen dat er verbinding is geweest tussen twee ip-adressen maar nooit wat er exact is gebeurd. Dat het systeem volledig zinloos is en niet bijdraagt aan een betere wereld wordt nu ook door de evaluatie van de EU onderbouwd. De cijfers die ze hebben zijn uiterst mager omdat er amper gebruik gemaakt wordt van het systeem. De dingen waar het voor gebruikt wordt zijn vaak zaken die voorheen ook al mogelijk waren via een gerechtelijk bevel. Maar ja, als politicus wordt je geleerd om nooit en te nimmer naar experts te luisteren…

  59. @Maarten Leeters: Het is een 64-bit applicatie die 10.6 vereist. Hij werkt dus alleen op een Mac met een Core 2 Duo (of beter) en 10.6. En je mag in iTunes ook niet de optie om de backup te versleuten aan hebben staan. Hij zoekt een bepaald bestand en probeert dat in te lezen. Door de versleuteling kan dat niet en krijg je een foutmelding.

  60. Het programma is expres niet helemaal nauwkeurig. Dit om privacyredenen. Wil je hem wel nauwkeurig moet je deze versie gebruiken : . Dit is een betere en nauwkeurige.

  61. Ha wat een grap. Waar over maakt iedereen zich druk? Ik denk dat de telecombedrijven ook kunnen zien waar je zit. Komt erbij dat als ik die trackerapp open dat heel veel locaties soms ruim 100 km. uit de buurt zijn en dat mijn woonplaats al helemaal niet gelogd is dus wat wil je ermee doen?
    Noppes niks nada.

  62. Bij mij geeft die de foutmelding:
    ‘Couldn’t load consolidated.db file from ‘/Users/Username/Library/Application Support/MobileSync/Backup”
    Iemand enig idee hoe ik het programma toch aan de praat krijg ?

  63. @Joep

    Had ik eerst ook en ik dacht dat het een taalinstelling was, maar blijkbaar had ik destijds mijn backup reeds gecodeerd in Itunes met een wachtwoord;

    effe wachtwoord uitvinken in itunes (zal dan eerst opnieuw een backup maken) en daarna zal het programma wel werken 🙂

  64. In deze PDF van Apple zelf wordt vrij nauwkeurig uit de doeken gedaan welke locatiegegevens met welk doel opgeslagen worden.

  65. intressant…

    Dus als je ooit een uitgelekt toestel van apple in handen krijgt, .. weten ze precies waar je bent, en ben je je leven niet meer zeker.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.