iPhone-prototype zoekgeraakt: Foxconn-medewerker pleegt zelfmoord

Afgelopen donderdag heeft de 25-jarige Sun Danyong zelfmoord gepleegd nadat een vierde generatie iPhone-prototype was zoekgeraakt. Het voorval laat zien hoe Apple's gewoonte om nieuwe producten geheim te houden doordringt tot diep in de toeleveringsketen.

Foxconn workerAfgelopen donderdag heeft de 25-jarige Sun Danyong zelfmoord gepleegd nadat een vierde generatie iPhone-prototype was zoekgeraakt. Het lijkt een ‘ongelukje’ dat wel vaker voorkomt in China. Zo pleegde twee jaar geleden een hoofd van een Chinees speelgoedbedrijf zelfmoord na een grote terugroepactie van Fisher-Price: er zou teveel lood in het speelgoed zijn verwerkt. Maar als je over het geval van Sun Danyhong leest, blijkt er toch meer aan de hand.

Het laat zien hoe Apple’s gewoonte om nieuwe producten geheim te houden doordringt tot diep in de toeleveringsketen. Sun was pas afgestudeerd in engineering en ging bij Foxconn in Shenzhen aan de slag, waar hij verantwoordelijk werd voor het versturen van iPhone-prototypes van Foxconn naar Apple. Op 9 juli ontving Sun 16 prototypes, gemaakt door een lokale Foxconn-fabriek, maar een paar dagen later miste één van de exemplaren. Maandag 13 juli vertelde Sun het slechte nieuws aan zijn baas, waarna het bedrijf meteen maatregelen nam: Sun’s appartement werd doorzocht en hij zou fysiek zijn aangepakt tijdens het verhoor.

VentureBeat sprak enkele contacten in China en concludeert dat mensen zoals Sun er alleen voorstaan als er iets in Apple’s toeleveringsketen fout gaat. Volgens de Chinese blogger Steven Lin studeren mensen zoals Sun jarenlang en worden in die periode door hun ouders beschermd. Als ze eenmaal bij een bedrijf aan het werk gaan, kunnen ze de druk van het dagelijkse werk niet gemakkelijk aan – helemaal niet als er iets mis gaat. De meeste jongeren hebben geen juristen in hun vriendenkring, zodat ze geen idee hebben hoe ze zich op de normale manier kunnen verdedigen via het rechtssysteem. Met als gevolg dat ze de problemen op een extreme manier proberen op te lossen. Foxconn is een Taiwanees bedrijf met fabrieken in China. Ze maken de iPhone en iPod in opdracht van Apple, maar werken ook voor talloze andere technologiefabrikanten. Dat Foxconn medewerkers onder druk zet om producten geheim te houden, is op zich niet verwonderlijk, maar je kunt je afvragen wat voor waarde een iPhone-prototype heeft als er tegelijk 15 andere prototypes zijn gemaakt.

Via: VentureBeat

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 juli 2009, 12:41
Categorie Apple
Onderwerpen foxconn, prototype

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.