iPhone OS 4.0: Multitasking, Folders, Game Center, iAd en meer

Apple heeft vandaag details over iPhone OS 4.0 uitgebracht: multitasking, Folders, Unified Inbox, iBooks, enterprise-functies, Game Center en iAd zijn aangekondigd.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iphone os 4Apple heeft vandaag de nieuwe eigenschappen van iPhone OS 4.0 aangekondigd. Er komen 7 grote vernieuwingen:

  1. Multitasking
  2. Folders
  3. Unified Inbox
  4. iBooks
  5. Enterprise
  6. Game Center
  7. iAd


De nieuwe versie van iPhone OS 4.0 komt per direct beschikbaar voor ontwikkelaars. Gebruikers kunnen er pas in de zomer gebruik van maken. Bepaalde functies zoals multitasking werken niet op de iPhone 3G, maar wel op nieuwere toestellen. Voor de iPad komt er pas in de herfst een update.

1. Multitasking

iphone multitaskingBij multitasking gaat Apple zorgen dat het beter is dan wat andere fabrikanten hebben gedaan. Net als bij knippen en plakken is Apple niet de eerste, maar ze beweren wel dat het beter is waardoor de batterij niet zo snel leegraakt en de performance niet wordt aangetast. Als je bijvoorbeeld de Mail-applicatie gebruikt kun je dubbelklikken op de homeknop en kijken welke applicaties op dat moment actief zijn. In de demo waren dat bijvoorbeeld Foto’s, Berichten, Instellingen en Facebook. Zit je in een spelletje, dan blijf je waar je bent gebleven. Je hoeft niet steeds terug te gaan naar het homescreen.

Multitasking werkt overigens niet voor alles. Apple heeft naar tienduizenden applicaties in de App Store gekeken en de diensten gekozen die het meest noodzakelijk zijn om op de achtergrond te draaien. De diensten worden als API’s aan ontwikkelaars beschikbaar gesteld. Eén ervan is bijvoorbeeld audiostreaming op de achtergrond. Je kunt dus muziek beluisteren vanuit een radio-app en ondertussen andere apps gebruiken. Dit werd gedemonstreerd met de applicatie Pandora. Het aanpassen van deze audio API kostte Apple maar een dag. Je kunt ook muziek blijven doorspelen terwijl de iPhone gelocked is.

Een andere dienst op de achtergrond is VoIP. Dit werd gedemonstreerd aan de hand van Skype: als er een gesprek binnenkomt krijg je een pop-up alert en kun je deze meteen opnemen. Je kunt zelfs VoIP-gesprekken ontvangen wanneer de iPhone gelocked is. Als je een applicatie zoals Skype verlaat blijft deze actief op de achtergrond.

Background location is een andere API die ondersteuning biedt voor multitasking: je kunt bijvoorbeeld navigeren terwijl je ondertussen andere dingen doet. De gesproken instructies blijven dan gewoon doorgaan. Er zijn twee oplossingen: bij navigatie-applicaties blijft het GPS-signaal actief, terwijl bij andere locatiegebaseerde apps gebruik wordt gemaakt van telefoonmasten. Andere ondersteunde API’s zijn push notificaties, lokale notificaties en task completion. Dat laatste houdt in dat je bijvoorbeeld een Flickr-foto kunt uploaden en ondertussen andere dingen kunt doen. Je krijgt dan een waarschuwing wanneer het uploaden geslaagd is.

Voor de ontwikkelaars is Fast App switching een mooie vernieuwing: hierbij wordt de state van een applicatie bewaard. Kom je later in een applicatie terug, dan zijn alle gegevens nog beschikbaar.

2. Folders

foldersHet wordt eindelijk mogelijk om applicaties te ordenen in Folders. Je kunt zoveel Folders maken als je wilt en je kunt ook een map in de dock zetten. Door applicaties met drag & drop bovenop elkaar te schuiven kun je er een Folder van maken. De naam wordt automatisch bepaald en je kunt later ook nog de naam wijzigen. Vooral op de iPad gaat dat er goed uitzien. Je kunt straks in totaal 2.160 apps op je iPhone kwijt.

Apple geeft gebruikers ook de mogelijkheid om de wallpaper van het iPhone-homescreen te wijzigen. Helaas is er maar één wallpaper mogelijk. Je kunt dus niet voor je zakelijke apps een ander achtergrondje gebruiken dan voor je games. In totaal zijn er nu dus twee achtergronden: eentje voor het lockscreen en een andere als wallpaper.

3. Verbeteringen in e-mail

Dit zal in een apart bericht worden uitgelegd: iPhone OS 4.0: Mail.

4. iBooks op de iPhone

iphone ibooksNet als bij de iPad komt er een applicatie waarmee je boeken kunt lezen op de iPhone. Het boekenplankje is hierbij wel een stuk kleiner: je kunt maximaal 9 boeken gelijktijdig in beeld zien. Je kunt de iBookstore via een iPhone-applciatie bereiken. Ook hierin zit een exemplaar van Winnie the Pooh. Het is mogelijk om hetzelfde boek op meerdere apparaten te synchroniseren. Ook bookmarks en de pagina waarop je bent gebleven, zullen worden gesynchroniseerd.

5. Zakelijke functies in iPhone OS 4.0

iphone enterpriseVoor zakelijke gebruiker zal e-mailencryptie worden verbeterd. Ook komen er API’s waarmee ontwikkelaars gegevens binnen applicaties zelf kunnen encrypten. Er komen ook nieuwe mogelijkheden om mobiele apparaten te beheren en een mogelijkheid voor bedrijven om draadloos applicaties te distribueren. Medewerkers hoeven dan niet hun iPhone op een computer met iTunes aan te sluiten, maar krijgen hun nieuwe applicatie draadloos toegestuurd. Daarbij is ondersteuning voor SSL en VPN.

6. Game Center

game centerIn iPhone OS 4 kunnen ontwikkelaar al een preview bekijken. Game Center houdt in dat er een soort sociaal gamesnetwerk komt. Dat kan gamers van hetzelfde niveau met elkaar in contact brengen. Dit zou een flinke concurrent kunnen zijn voor bestaande sociale gamesnetwerken zoals Plus+ en OpenFeint. Mogelijk komt er ook een systeem van achievement-punten, zoals bij Xbox Live, maar Apple is dit nog aan het bekijken. Game Center komt eind 2010 beschikbaar.

7. iAd mobiele advertenties

jobs iphone eventDe laatste aankondiging: iAd voor mobiele advertenties. Er zijn een hoop gratis apps en ontwikkelaars willen daar toch geld mee verdienen. Apple wil de ontwikkelaars erbij helpen. De huidige vorm van advertenties bevat Apple echter niet.
Mensen brengen meer tijd door in applicaties op hun iPhone dan in de algemene zoekfunctie. Ze gebruiken apps om informatie te zoeken. De gemiddelde gebruiker brengt 30 minuten in iPhone-applicaties door. Zou Apple elke drie minuten een advertentie tonen, dan zouden dat 10 advertenties per dag zijn. De reclames zullen in de applicaties zelf verschijnen. Als voorbeeld toonde Apple een paar demo’s: bijvoorbeeld een reclame voor Toy Story: als je op de banner klikt verschijnt er een (HTML5) filmkarakter waarmee interactie mogelijk is. Eigenlijk zijn de advertenties dus geneste, interactieve apps. Een andere advertentie die werd gedemonstreerd was van Nike: je kunt door Nike-producten bladeren en ze daarna direct vanuit de reclamebanner kopen. Je kunt zelfs apps downloaden vanuit een advertentie. Er is een koppeling met de Maps API, zodat je meteen naar de winkel gestuurd kan worden.
Apple is bij reclamebanners afgestapt van de verhouding 70/30, de verhouding is nu 60/40.

iphone foldersSteve Jobs vertelde aan het einde van de presentatie dat er in totaal 100 nieuwe gebruikersfuncties en meer dan 1.500 nieuwe API’s in iPhone OS 4.0 beschikbaar zijn gekomen. iPhone en iPod touch-gebruikers krijgen deze zomer al de beschikking over het nieuwe OS maar dan moeten ze wel een iPhone 3GS of een derde generatie iPod touch hebben. Gebruik je een iPhone 3G of een iPod touch 2G dan zullen bepaalde functies niet werken. Over de eerste generatie iPhone werd niets gezegd.

Ontwikkelaars kunnen via developer.apple.com de preview meteen downloaden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

167 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.