iPhone OS 3.0 in het Nederlands, deel 3: knippen, plakken en kopiëren (video)

iPhone OS 3.0 bevat een hoop nieuwe functies. Eén daarvan is knippen en plakken van teksten en foto's tussen verschillende applicaties. In video en Nederlandse screenshots leggen we uit hoe dat werkt.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Knippen en plakkenEen langverwachte functie in iPhone OS 3.0 is de mogelijkheid tot knippen, plakken en kopiëren. Je kunt stukken tekst tussen applicaties kopiëren, bijvoorbeeld van notities naar e-mailberichten en van webpagina’s naar sms-berichten. In Nederlandse screenshots en een video krijg je te zien hoe het werkt en welke beperkingen er zijn.

Werkwijze voor knippen en kopiëren

Hoe werkt het? Dat is enigszins afhankelijk van de applicatie van waaruit je wilt knippen of kopiëren.

Optie 1. Dubbeltap op een stuk tekst en het wordt automatisch geselecteerd. Rondom de selectie staan twee blauwe balkjes, die je kunt verplaatsen. Kies daarna Kopieer.

Optie 2. Houd je vinger op een deel van de tekst gedrukt en laat los. De iPhone selecteert vervolgens het juiste onderdeel of de juiste onderdelen.

Optie 3. Houd je vinger op een stuk tekst gedrukt, zodat het vergrootglas verschijnt. Laat je het scherm los, dan verschijnen de opties Selecteer en Selecteer Alles. Kies één van beide en pas eventueel nog de positie van de blauwe balkjes aan.

Optie 4. Dubbeltap met twee vingers tegelijk op een alinea. De hele alinea wordt nu geselecteerd. Pas de selectie eventueel aan en kies Kopieer.

Niet alle opties zijn overal beschikbaar: zo kun je in Safari niet optie 3 uitvoeren (maar wel optie 2) en werkt in Notities optie 2 weer niet (daar moet je optie 3 gebruiken). Welke optie wanneer werkt is vooral een kwestie van gewenning.

Bij het kopiëren van teksten uit webpagina’s selecteert de iPhone automatisch het juiste blok, bijvoorbeeld een div-, p- of img-element. In Safari kun je ook afbeeldingen meenemen en in een e-mailbericht plakken. Plak je tekst met afbeeldingen in een notitie, dan verschijnt uiteraard alleen de tekst, niet de afbeelding. Je kunt ook foto’s van de ene naar de andere applicatie kopiëren, maar de ‘ontvangende’ applicatie moet ze wel aankunnen. Foto’s van websites naar e-mail kopiëren gaat dus zonder problemen. Bij de SMS-applicatie kun je alleen per tekstballon kopiëren: een deel van het sms-bericht werkt dus niet. Een nadeel is dat niet altijd duidelijk is welke onderdelen je wel of niet kunt kopiëren. Het kopiëren van een (deel van de) programma- of game-omschrijving in de App Store-applicatie werkt bijvoorbeeld niet, terwijl dat best handig kan zijn. Een gedeelte van een tweet in Tweetie kan weer wel, maar een grappig feitje uit iFacts weer niet.

Werkwijze voor plakken en undo

Als de gewenste tekst op je klembord staat kun je naar de gewenste andere locatie of applicatie gaan en dubbeltappen. Er verschijnt dan een pop-up met de opties Selecteer, Selecteer alles of Plak. Je kunt ook eenmalig even kort op het scherm tappen zodat het vergrootglas verschijnt. Bij het loslaten verschijnt alleen de optie Plak.

Niet goed gegaan? Schud de iPhone om de kopieer- of plakactie terug te draaien (Shake To Undo).

Langere teksten wissen

Je kunt de selectiefunctie natuurlijk ook gebruiken om een groot stuk tekst te wissen. Voorheen moest je hiervoor langdurig de Backspace-knop ingedrukt houden. Door nu een tekst te selecteren en op Backspace te drukken kun je een hele pagina of alinea in één moeite wissen.

In onderstaande video kun je een goed idee krijgen hoe knippen, kopiëren en plakken op de iPhone werkt. We vinden de functie persoonlijk erg handig nu het er is, maar het werkt helaas niet altijd even intuïtief. Soms is het even zoeken welke tapbeweging je nu moet doen om de kopieer- of plakfunctie op te roepen en het is niet altijd duidelijk wanneer je de kopieerfunctie precies kunt gebruiken, waardoor je soms nogal onnozel je scherm zit te bevingeren… Maar nogmaals, een groot deel daarvan heeft ook met gewenning te maken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 maart 2009, 1:15
Categorie iOS
Onderwerpen copy paste, iphone os 3, knippen, kopiëren

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.