iPod Shuffle-oordopjes werken maar deels op de iPhone

De oordopjes die je bij iPod shuffle en de iPhone krijgt zijn onderling niet uitwisselbaar. De chip in de oordopjes van de iPod shuffle blijkt ook al in een eerder uitgebrachte set oordopjes te zitten.

oordopjes ipod shuffleMet de derde generatie iPod shuffle heeft Apple een nieuw type oordopjes voor iPods ingevoerd: de controls zitten op de oordopjes en niet op het apparaat. Bij de iPhone krijg je soortgelijke oordopjes meegeleverd, maar toch zijn ze niet helemaal gelijk. In de shuffle-variant zit geen microfoon, maar wel twee volumeknopjes, die je op de iPhone-headset niet vindt. Kun je de oordopjes eigenlijk door elkaar gebruiken? Dat blijkt toch tegen te vallen.

Koop je veel Apple-spullen dan ligt je bureaula vast vol met oordopjes die bij verschillende iPods en iPhones zijn geleverd. De iPod shuffle-oordopjes hebben hetzelfde bedieningsschema als die van de iPhone: je kunt eenmaal, tweemaal of driemaal klikken op het middendeel om te pauzeren of om naar het volgende of vorige nummer te springen. Maar de iPod shuffle heeft nog twee andere trucjes: door het middendeel ingedrukt te houden kun je luisteren welk nummer wordt afgespeeld. En door iets langer ingedrukt te horen, krijg je een pieptoon te horen waarna je de afspeellijsten te horen krijgt. Komt er een afspeellijst voorbij die je wilt horen, dan is een klik op het middelste gedeelte van de controleknop voldoende om de afspeellijst te starten. Met een schuifknopje bovenop de iPod shuffle kun je daarna nog kiezen of je de nummers in vaste volgorde of in willekeurige (shuffle-)volgorde wilt horen.

Bij de iPhone blijken de volumeknoppen op de iPod shuffle-oordopjes echter niet te werken. Bij de iPod nano 4G werken ze wel:

De tabel behorende bij dit artikel is helaas verouderd en daarom niet meer beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak.

De spraakfunctie werkt op geen enkel ander apparaat (ook niet op een iPhone met OS 3.0): het voorlezen werkt alleen op de iPod shuffle omdat de benodigde software zich in de shuffle bevindt en niet in een chip in de oordopjes. De iPhone-oordopjes werken NIET in de iPod shuffle, dus je zou denken dat er misschien toch een speciale chip nodig is. Het gaat om een controlechip, niet om een DRM-chip, heeft Apple Nederland ons verzekerd. Ze bevestigden ook dat fabrikanten op eigen houtje geschikte oordopjes voor de iPod shuffle kunnen maken, zonder dat ze verplicht zijn zich bij het ‘Made for iPod’-programma aan te sluiten. Zo’n logo is voor consumenten alleen maar een stempeltje dat de oordopjes gegarandeerd werken, gaf de Apple-woordvoerder toe.

Is die chip in de iPod shuffle-oordopjes nu iets compleet nieuws? Toch niet helemaal: in de Apple Store kun je al enige tijd een vervangende set oordopjes voor je iPod kopen: de Apple koptelefoon met afstandsbediening en microfoon. Die hebben wel twee volumeknoppen en een plat middenstukje, net als de headset die je bij de iPod shuffle krijgt. Ze blijken precies dezelfde chip te bevatten en bovenstaande tabel geldt dus ook voor deze vervangende oordopjes. Niet alles werkt: op de iPod shuffle heb je niets aan de microfoon en op de iPhone werken de volumeknoppen NIET en je kunt er ook niet mee bellen. Deze vervangende oordopjes zijn volgens de specificaties dan ook eigenlijk alleen bedoeld voor de iPods en niet voor de iPhone.

Het is wat overbodig om te zeggen, maar de oordopjes die je bij de diverse iPods (en de iPhone) krijgt, zijn niet geschikt om de iPod shuffle 3G te bedienen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 maart 2009, 14:46
Categorie Accessoires
Onderwerpen accessoire, ipod, oordopjes, shuffle

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.