iPhone op Nederlands netwerk – grote simkaarten-test

De iPhoneclub heeft vier prepaid-simkaarten van Orange, KPN Hi, Telfort en Vodafone getest om te kijken of deze kaarten ook geschikt zijn om voor de 'Europese iPhone-hack'. Helaas moeten we slecht nieuws melden.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

De iPhone werkt op het netwerk van T-Mobile, zoals we gisteren lieten zien. Vanavond zullen we daar een video aan toevoegen, waarin duidelijker te zien is dat we met een Nederlands 06-nummer op Nederlands grondgebied echt kunnen bellen en gebeld worden. Maar eerst een andere vraag: zijn de simkaarten van andere mobiele operators ook geschikt? We gingen naar de winkel en schaften vier prepaid-pakketten aan: Orange, Telfort, KPN Hi en Vodafone.

Of je huidige simkaart geschikt is, hangt er vanaf of de mobiele provider eentje van het type V1, V2 of V3 gebruikt. Kun je meer dan 250 contacten opslaan, dan beschikt de simkaart over behoorlijk wat geheugenopslag en is de kans groot dat je met een ongeschikte V2/V3 te maken hebt. Maar de proef op de som blijkt pas als je de KI-sleutel van de simkaart kunt achterhalen met Woron Scan.

We hebben, om alle twijfel bij de iPhoneclub-bezoekers weg te nemen, besloten om veertig euro te investeren in deze grote simkaarten-test. Alhoewel het niet met 100% zekerheid is te zeggen, kun je er vanuit gaan dat nieuwe abonnementskaarten ook niet zullen werken als de prepaid-kaart van diezelfde provider nul op het rekest geeft. We houden een slag om de arm voor de zogenaamde dualsim-kaarten, omdat die nog wel eens van een ouder type kunnen zijn. En uiteraard geldt: zit je al heel lang bij dezelfde provider en doe je al jarenlang met dezelfde simkaart, dan is de kans redelijk groot dat het om een ouder V1-type gaat. Helaas kun je daar maar op één manier achter komen en dat is door de uitleg te volgen in onze eerdere artikel: Primeur: iPhone werkt op het Nederlandse netwerk van T-Mobile.

Maar goed, over tot de test. Onze eerste stap was uiteraard de aanschaf van de benodigde prepaid-kaarten. Alle mobiele operators bieden een prepaid-pakket voor 10 euro aan, waar een paar euro beltegoed op zit. Als je je gegevens op de website van de provider registreert kun je dat aanvullen tot 10 euro. De verkopers in de telefoonwinkel legden het ons dit geduldig uit, gaven ons de mogelijkheid om een ‘mooi’ nummer te kiezen (“ach, doe gewoon maar eentje”) en een toevallig aanwezige klant was zelfs zo aardig om uit te leggen “dat het netwerk van Telfort echt niet zo slecht is als mensen altijd zeggen”. Bij KPN Hi krijgen we er zelfs nog een leuk speeltje bij: een pinguïn-hanger die gaat knipperen en ronddraaien als er een telefoontje binnenkomt. Maar we zijn niet geïnteresseerd in signaalsterkte en kadootjes, we willen weten of de simkaart te kraken is.

Helaas: slecht nieuws voor iedereen die bij een andere provider zit dan T-Mobile. De simkaart van Orange laat het afweten als we deze in de simkaart-lezer stoppen en Woron Scan opstarten. Het programma geeft meteen een melding dat de kaart niet is uit te lezen: “The GSM algorithm is not comp128-1”. Daar zijn we dus heel snel klaar mee. Bij de simkaarten van Telfort, KPN en Vodafone ziet het er hoopgevender uit: het programma begint te rekenen, maar moet het na een paar uur opgeven. We proberen het bij alle simkaarten voor een tweede keer, maar na het doorrekenen van alle mogelijkheden geeft het programma het uiteindelijk op. Voorlopig zul je dus een prepaid-kaart van T-Mobile moeten aanschaffen of een extra abonnement via T-Mobile afsluiten. Zelf hebben we dat gedaan met een Relax-abonnement van ongeveer een tientje per maand, aangevuld met de datadienst Pocket Internet Totaal, dat ook een tientje per maand kost.

Hi Prepaid kaart werkt helaas niet met de iPhone   Orange Prepaid kaart werkt helaas niet met de iPhone   Vodafone Prepaid kaart werkt helaas niet met de iPhone

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 november 2009, 1:56
Categorieën Achtergrond, Providers
Onderwerpen abonnementen, t-mobile

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.