‘iPhone 5s-gebruikers hebben forse databundel nodig’

De gemiddelde iPhone 5s-gebruiker verstookt zeven keer meer data dan een iPhone 3G-bezitter. Dit stelt een onderzoek van JDSU.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iPhone 5sBezitters van een iPhone 5s hebben een forse databundel nodig. Dit stellen in ieder geval onderzoekers van JDSU in een jaarlijkse kijk naar dataverbruik in Europa. Nog nooit eerder zagen ze de gemiddelde smartphone-bezitter zoveel data downloaden als met de iPhone 5s. De nieuwe iPhone verbruikt bijna zeven keer zoveel als de iPhone 3G, die als benchmark-toestel in het onderzoek is gebruikt.

In het onderzoek heeft JDSU gekeken naar het dataverbruik van één miljoen Europeanen tijdens een periode van 24 uur op een werkdag. Het onderzoek vergaarde informatie over alle devices met meer dan 1.000 gebruikers – in totaal meer dan 150 smartphones en tablets. De onderzoekers keken ook naar ontwikkelingslanden, waar de iPhone 5s dik twintig keer meer data verbruikt dan de iPhone 3G.

De onderzoeksdata toont aan dat bezitters van een iPhone 5s meer data verbruiken dan andere iPhone- en smartphone-bezitters. De getoonde percentages zijn allemaal vrij hoog, wat ook aangeeft dat de bekeken iPhone 3G inmiddels relatief weinig data verbruikt. Het is onduidelijk hoeveel data de iPhones exact verstoken. Een onderzoek van Telecompaper over Nederlands dataverbruik toonde in november 2013 aan dat er 1,4GB per maand op de iPhone werd verbruikt. Hierbij werd echter Wi-Fi en mobiel internet bij elkaar opgeteld.

De onderzoeksdata zegt iets over de gemiddelde iPhone 5s-gebruiker ten opzichte van de iPhone 3G-bezitter, maar ook iets over het dataverbruik van de betreffende iDevices. De iPhone 3G heeft bijvoorbeeld geen toegang tot iCloud, waardoor veel apps en diensten niet worden gesynchroniseerd die wel op de iPhone 5s via internet worden bijgewerkt. De iPhone 5s mag over mobiel internet ook grotere apps downloaden dan op de iPhone 3G.

iPhone 5s dataverbruik EU

iphone 5s dataverbruik ontwikkelingslanden

Het is onduidelijk hoeveel van de onderzoeksdata afkomstig is van de Nederlandse telecommarkt. De onderzoekers zeggen zich alleen te baseren op de “eerste klas markt in Europa”. Dat ze de middelen hebben om uitgebreide informatie te vergaren is in ieder geval duidelijk: JDSU nam afgelopen jaar Arieso over, het bedrijf dat hiervoor het jaarlijkse onderzoek uitvoerde. Arieso werkte toen met Vodafone, Telefonica en andere grote providers aan hun netwerken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 januari 2014, 15:25
Categorieën Achtergrond, Providers
Onderwerpen iPhone 5s, onderzoek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.