Readability 2.0: binnenkort ook sociaal netwerk voor goede artikelen

Readability voor iPhone en iPad is niet alleen meer een app om artikelen offline mee terug te lezen. Je leest in de app ook gekozen verhalen van anderen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Readability offline artikelen lezen mensen volgenDe iPhone- en iPad-app Readability verlegt zijn focus. De applicatie deed altijd maar één ding: ervoor zorgen dat je artikelen die je tegenkomt op websites of in Twitterberichten, offline kan teruglezen in de applicatie. Maar vanaf nu houd je die artikelen niet langer voor jezelf. Readability voor iPhone en iPad is een sociaal netwerk geworden. Je kan artikelen in de app delen en kan artikelen lezen van personen die de app je aanraadt. De volgende stap is een logische: het direct volgen van vrienden in de app. Eerder bood Instapaper al een lijst met artikelen van anderen.

Instapaper werd een steeds uitgebreidere app in de afgelopen jaren. De offline lezen-app kreeg niet alleen de mogelijkheid bewaarde links van vrienden te openen, maar ook een artikelselectie van de redactie zelf. Daarnaast kon je Longreads – echt lange verhalen – in de app lezen. Instapaper stopte daar weer mee omdat het teveel zou afleiden van waar de app echt voor is. Het weerhoudt concurrent Readability dus niet om haar functionaliteit uit te breiden.

Readability nieuwe hoofdmenu Readability iPhone artikelen opgeslagen

Nieuw en verdwenen

Recommended heet de sociale sectie in Readability en het is één van de twee delen van de app geworden. In een nieuw donkerrood hoofdmenu zie je een link naar de Recommended-artikelen en de knop Reading List. De eerste biedt een overzicht van gedeelde artikelen, de tweede stuurt je naar de app zoals je hem al kende. Die waar je eigen verhalen in verzamelde. Er is in versie 2.0 wel in gesneden. De optie om artikelen op tags in te delen is verdwenen (moet later weer terugkomen, aldus Readability), je kan niet langer kiezen voor een Sepia-achtergrond en er is een lettertype gesneuveld.

Volgens de ontwikkelaar is de app vanaf de grond opnieuw opgebouwd voor de update, maar als gebruiker zie je vooral dezelfde applicatie met een extra functie, een nog soepelere bediening en aanpassingen voor iOS 7. De app gebruikt het nieuwe toetsenbord, voert een andere tint grijs op de achtergrond en heeft nieuwe opties. Veeg een artikel naar links en je ziet de balk verschijnen, met knoppen voor delen, favoriet toevoegen, archiveren, verwijderen, instellingen voor lettertype en jawel: de knop om een artikel aan te bevelen bij vrienden. Alleen na die knop komt het door jou gekozen artikel in de Recommended-sectie bij vrienden terecht. Maar die kunnen je in de app momenteel dus nog niet direct volgen. Het is een optie voor de toekomst.

Readability artikelopties iPhone Readability profielpagina iPhone

Geen andere app

Het is een opluchting dat je nog steeds artikelen kan doorzetten naar je eigen Readability zonder dat je ze verplicht deelt met anderen. Zo is Readability 2.0 geen andere app geworden door de Recommended-functie, maar een app met een extra mogelijkheid en een fantastisch ontwerp.

Downloaden: Readability (gratis, universeel, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juli 2014, 23:38
Onderwerpen instapaper, lees later, offline lezen, readability

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.