iPhone 4S is eerste toestel met Bluetooth 4.0 – maar wat heb je eraan?

De iPhone 4S maakt gebruik van Bluetooth 4.0. Deze nieuwe Bluetooth-variant is energiezuiniger en zeer geschikt voor kleine apparaatjes zoals hartslagmeters.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

bluetooth4In de aankondiging van de iPhone 4S bleven een paar feiten en wetenswaardigheden onderbelicht. Er werd wel even gezegd dat de iPhone 4S Bluetooth 4.0 zou ondersteunen, maar de ware impact daarvan kwam niet echt aan bod. Er werd gefluisterd dat Bluetooth 4.0 wel eens Apple’s antwoord op NFC zou kunnen zijn en dat we nog spectaculaire aankondigingen kunnen verwachten. Maar hoe zit het nu precies? Bluetooth 4.0 biedt in ieder geval veel lager energieverbruik, dankzij de Low Power-status. Een apparaatje met Bluetooth 4.0 zou zelfs jaren op een enkele knoopcelbatterij in standbymodus kunnen staan.

Het betekent overigens niet dat de batterijduur van de iPhone 4S spectaculair toeneemt nu Bluetooth 4.0 geïntroduceerd is, want uiteindelijk is Bluetooth maar één van de vele functies. Bluetooth 4.0 werd al ondersteund op de laatste MacBook Air en Mac mini. Je zou je iPhone straks kunnen laten communiceren met je computer, op een afstand van 50 meter. Het bereik is veel groter dan normale Bluetooth-apparaatjes zoals headsets, die vaak op een afstand vanaf 10 meter wegvallen.

De vergelijking met NFC is niet helemaal uit de lucht gegrepen, want ontwikkelaars zouden het kunnen gebruiken om betalingen te doen. Eerdere Bluetooth- en Wi-Fi-protocollen gebruiken behoorlijk wat energie. Bluetooth 4.0 doet dat niet en wordt bijvoorbeeld door Casio gebruikt om horloges op korte afstand te laten communiceren met een computer, zonder dat de batterij leegraakt. Je kunt ook locatiebepaling binnen een gebouw doen of het gebruiken voor sporttoepassingen en medische toepassingen. Sportattributen zoals Nike+ zouden met Bluetooth 4.0 kunnen werken. Bluetooth-headsets gaan minder snel leeg.

nordic-heart-rate

De Bluetooth SIG heeft de iPhone 4S prominent op de voorpagina van de website staan. Het is de eerste mobiele telefoon met Bluetooth 4.0 maar er zullen eind 2011 nog veel meer volgen. Aan het eind van 2012 zullen bijna alle smartphones Bluetooth 4.0 ondersteunen, verwacht de Bluetooth SIG. Naast de iPhone 4S, de Mac mini en de MacBook Air noemt de organisatie ook de Dayton hartslagmeter die je rondom je borst aanbrengt om tijdens het sporten je hartslag in de gaten te houden. Dit apparaat is in productie en kan verbinding maken met de telefoons die later dit jaar op de markt komen. Dankzij Low Power Mode zullen deze apparaten (hartslagmeters, bloeddrukmeters, thermometers) veel minder energie verbruiken, minder dan de helft dan ‘klassieke’ Bluetooth.

De nieuwe variant heeft bovendien een lagere latency (van 100 ms naar 6 ms) waardoor het geschikter is voor multimedia. Het signaal is stabieler en de beveiliging is verbeterd. Fabrikanten van de nieuwe Bluetooth-chips zijn Texas Instruments, Broadcom, CSR en Atheros. Het is nog niet bekend welke fabrikant Apple in de arm heeft genomen, maar dit zal snel genoeg blijken zodra de eerste iPhones bij reparatiebedrijven als iFixit in handen zijn.

Handig om te weten: je huidige Bluetooth-accessoires zullen met de iPhone 4S ook gewoon blijven werken.

Meer info: Bluetooth SIG

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 oktober 2011, 20:51
Categorie iDevices
Onderwerpen bluetooth, iPhone 4s

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.