iPhone 4 en iPhone 3GS: waar zijn de koopjes te halen?

Nu de iPhone 4S is aangekondigd, verwacht je misschien dat de iPhone 4 en iPhone 3GS in de koopjesbak terechtkomen. Maar dat blijkt niet bij alle Nederlandse operators het geval. Bij KPN zijn de prijzen iets omlaag gegaan, terwijl ze bij T-Mobile juist omhoog gingen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iphone-4-vs-3gsDe iPhone 4S vestigde al op de eerste dag een verkooprecord. Nog nooit waren er meer dan 1 miljoen exemplaren in pre-order besteld. Toch blijken ook de oude modellen nog steeds in trek, zo blijkt uit verkoopcijfers van diverse operators. De iPhone 4 en de ruim twee jaar oude iPhone 3GS gaan nog steeds grif over de toonbank, omdat het nog steeds prima toestellen zijn die een stuk goedkoper zijn dan de iPhone 4S. Maar betekent het ook dat je leuke koopjes kunt scoren?


Als iPhonepricewatcher heb ik de afgelopen maanden een paar keer gekeken bij welke operator je het goedkoopste af bent. Nu de iPhone 4S is aangekondigd wilde ik de proef op de som nemen: hebben ze de drie grote Nederlandse operators de prijs van de oude iPhone-modellen verlaagd? En bij wie valt de meeste korting te halen?

Sommige mensen hebben het bij de aanknoping van de iPhone 4S misschien gemist: de 8GB iPhone 3GS blijft voorlopig gewoon in de winkel verkrijgbaar. En er komt een 8GB iPhone 4 bij, als nieuw budgettoestel. De al bestaande 16GB- en 32GB-uitvoering van de iPhone 4 verdwijnt langzamerhand, zodra de voorraden op raken.

Alle drie grote operators hebben ondertussen een inschrijflijst geopend voor mensen die straks de iPhone 4S willen kopen. Ze leggen op die manier een mailinglijst aan, die ze kunnen straks kunnen bestoken met aanbiedingen voor het nieuwe toestel. Maar veel operators hebben nog exemplaren van de iPhone 4 en in sommige gevallen de iPhone 3GS liggen. Hoe graag willen ze van hun voorraad af? Dat blijkt per operator nogal te verschillen.

Vodafone: geen nieuws

We beginnen met Vodafone omdat we daarmee snel klaar zijn. Vodafone hanteert nog steeds dezelfde toestelprijzen voor de iPhone 4-abonnementen als voorheen. De 8GB iPhone 3GS is uit het assortiment gehaald en de 8GB iPhone 4 is nog niet verkrijgbaar. De actuele prijzen van de 16GB en 32GB iPhone 4 zijn hieronder te bekijken, maar dit zijn dezelfde prijzen die Vodafone eerder ook al hanteerde voor 2-jarige abonnementen:

De tabel behorende bij dit artikel is helaas verouderd en daarom niet meer beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak.

Uitgebreidere prijsinfo is te vinden op onze pagina Vodafone iPhone.

KPN: lagere toestelprijzen

KPN heeft de 8GB iPhone 3GS niet meer in het assortiment. Wat de iPhone 4 betreft zijn nu alle modellen verkrijgbaar: van de nieuw toegevoegde 8GB iPhone 4 tot de al bestaande 16GB/32GB iPhone 4. Nu de nieuwe iPhone is aangekondigd heeft KPN de bestaande prijzen van de toestellen verlaagd, zoals je in onderstaande tabel kunt zien. Maar eerlijk gezegd: die prijzen waren aanvankelijk ook wel wat aan de hoge kant. In de tabel zijn de prijzen voor 2-jarig KPN Personal Sim Bel-SMS-WebXL te zien. De speciale iPhone-abonnementen die KPN voorheen verkocht, zijn niet meer verkrijgbaar.

De tabel behorende bij dit artikel is helaas verouderd en daarom niet meer beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak.

Uitgebreidere prijsinfo is te vinden op onze pagina KPN iPhone.

T-Mobile: hogere toestelprijzen

Een merkwaardig fenomeen doet zich voor bij T-Mobile. Daar is de prijs van de oudere toestellen juist omhoog gegaan. T-Mobile is de enige grote operator die de 8GB iPhone 3GS nog in het assortiment heeft. De 8GB iPhone 4 is inmiddels ook verkrijgbaar. Kijk je naar de toestelprijzen, dan blijken die bij de duurdere abonnementen juist omhoog te zijn gegaan:

De tabel behorende bij dit artikel is helaas verouderd en daarom niet meer beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak.

Uitgebreidere prijsinfo is te vinden op onze pagina T-Mobile iPhone.

Conclusie

Bij welke aanbieder je het beste af bent, hangt af van vele factoren: het bereik op jouw locatie, persoonlijke ervaringen met de aanbieder, datalimieten en snelheid van de dataverbinding. Kijken we puur naar de objectief meetbare zaken zoals abonnementsprijs, aantal belminuten en toestelprijs, dan valt er wel een vergelijking te maken. Stel dat je 35 euro per maand over hebt voor je abonnement, dan krijg je bij een 16GB iPhone 4:

  • Vodafone: 200 belminuten, €189 bijbetalen voor toestel
  • KPN: 150 belminuten, €259 bijbetalen voor toestel
  • T-Mobile: 200 belminuten, €189 bijbetalen voor toestel

Bij Vodafone en T-Mobile ben je in dit specifieke geval het beste af: je krijgt meer belminuten en betaalt minder bij voor het toestel. Wil je toch liever via het KPN-netwerk bellen en vind je de prijzen te duur, dan kun je natuurlijk ook bij dochterbedrijven Hi of Telfort terecht voor iets budgetvriendelijker abonnementen.

Heb je 60 euro per maand te besteden voor je abonnement, dan ziet het plaatje er zo uit:

  • Vodafone: 450 belminuten, gratis toestel
  • KPN: 450 belminuten, €39 bijbetalen voor toestel
  • T-Mobile: 500 belminuten, €89 bijbetalen voor toestel

In dit specifieke geval ben je bij Vodafone beter af. Het abonnement is ook nog eens goedkoper van 60 euro want je betaalt 55 euro per maand en krijgt het toestel er gratis bij.

Hi meldde ons vandaag, dat ze een actie hebben met de 8GB iPhone 4. Deze is de hele maand oktober gratis te krijgen vanaf een Hi i-250 abonnement.
Kun je niet kiezen tussen de iPhone 3GS en de iPhone 4? Lees dan onze klassieker ‘Vergelijking iPhone 4 – iPhone 3GS op hardwaregebied‘.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 juni 2012, 14:29
Categorie Providers
Onderwerpen iPhone 3G, iPhone 4, kpn, t-mobile, Vodafone
39 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.