Gerucht: iPad mini wordt Apple’s antwoord op de Amazon Kindle Fire

Apple zou bezig zijn met een goedkope iPad mini, zo beweert een analist. Het gaat daarbij om een goedkopere uitvoering van de iPad, die landen zoals China moet aanspreken.

kindle-fireIn november gaat Amazon de Kindle Fire op de markt brengen, een 7-inch tablet waarmee je boeken kunt lezen, maar ook apps kunt installeren. Het apparaat kreeg erg veel aandacht en werd aanvankelijk zelfs neergezet als dé tablet die enige concurrentie voor de iPad gaat opleveren. Hoewel latere geluiden dat weer tegenspraken. Analist Brian White van Ticonderoga Securities heeft nu naar aanleiding van een reis door China en Taiwan geconcludeerd, dat Apple met een iPad mini bezig is. Hij baseert zich daarbij echter op geruchten en die zijn niet altijd even betrouwbaar. Over de iPhone gingen ook jarenlang geruchten over een iPhone nano of iPhone mini, maar inmiddels zijn gebruikers zo moe van het gerucht, dat niemand het meer gelooft.

De naam iPad mini zou trouwens niet zozeer betrekking hebben op de grootte van het apparaat. Het zou eerder gaan om een goedkope uitvoering. De Amazon Kindle Fire wordt voor 199 dollar verkocht en zit daarmee aan de onderkant van de tabletmarkt. Bij Apple zou het simpelweg betrekking kunnen hebben op een goedkopere versie van de iPad, bijvoorbeeld het model van vorig jaar, dat langere tijd op de markt blijft. Bij de iPhone heeft Apple al die gewoonte: terwijl de iPhone 4S straks in de winkel ligt blijft Apple de iPhone 4 en iPhone 3GS verkopen als budgettoestellen. Zo hoeven ze niet in te leveren op kwaliteit en kunnen ze mensen die dure toestellen niet kunnen betalen, toch aan een apparaat helpen.

De lager geprijsde iPad zou tussen de 250 en 300 dollar gaan kosten, schrijft analist White aan zijn klanten. Daarna zal er ook een krachtiger iPad 3 op de markt komen, met meer functies. Tegelijk gaan er overigens geruchten dat Amazon ondertussen werkt aan een krachtiger tablet, die meer in de richting van de iPad komt en ook een groter scherm heeft.

Een iPad met 7-inch scherm lijkt niet echt realistisch. Toenmalig Apple CEO Steve Jobs zei exact een jaar geleden (in oktober 2010) dat het schermformaat van 7 inch te klein is. Fabrikanten van dergelijke kleine toestellen zouden schuurpapier moeten meeleveren bij hun tablets, zodat gebruikers hun vingers kunnen bijvijlen. White denkt daarom dat Apple een goedkoper apparaat maakt en niet noodzakelijk eentje met een kleinere schermdiameter. Vooral in China en andere minder rijke landen kan een goedkopere iPad een groot succes worden. Ook zitten in Europa en de VS genoeg mensen te wachten op een goedkopere tablet. White verwachtte vorige week ook nog dat er een goedkope iPhone aan zou komen, die voor weinig geld geproduceerd kan worden. Deze iPhone zou bedoeld zijn voor de prepaid-markt. Maar die voorspelling kwam niet uit: de iPhone 3GS en iPhone 4 blijven gewoon op de markt voor een flinke prijs.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 oktober 2011, 17:49
Categorieën Geruchten, iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.