iPad bellen met FaceTime

iPads moeten overstappen van 06-nummers naar 097-nummers

Tablets mogen niet langer worden geleverd met 06-nummers, omdat die nummers langzamerhand op raken. In plaats daarvan moet je een simkaart met 097-nummer krijgen, maar daar houden niet alle providers zich aan.

Heb jij een iPad met simkaart, dan hoort daar waarschijnlijk ook een 06-nummer bij. Dat is ongewenst, vindt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Er komen namelijk steeds meer apparaten met ingebouwde simkaarten, waardoor de 06-nummers op dreigen raken. Tablets, navigatiesystemen, alarmsystemen, slimme energiemeters en frisdrankautomaten moeten daarom worden voorzien van een simkaart met 097-nummer, dat speciaal is bedoeld voor allerlei apparaten met internetverbinding. ACM gaat het toezicht nu aanscherpen, zodat 06-nummers voortaan alleen nog worden uitgegeven voor toestellen waarmee je kunt bellen.

iPad bellen met FaceTime

Tekort aan 06-nummers

In september 2015 bleek uit een rapport van de ACM dat al 90,7% van de beschikbare 06-nummers in gebruik is. Tegelijk komen er steeds meer apparaten die continu in verbinding staan met internet, zoals beveiligingscamera’s en tablets. Telecomaanbieders mogen alleen 06-nummers uitgeven om mobiel mee te bellen, omdat de nummers anders te snel op raken. Sinds 1 juni 2014 is het zelfs verplicht om een 097-nummer te gebruiken voor mobiele datatoepassingen en apparaten waarmee je niet belt. Toch gebeurt het nauwelijks: als je een mobiel data-abonnement voor je iPad bij een willekeurige provider aanschaft, is er grote kans dat je een simkaartje met 06-nummer krijgt toegestuurd. Van de 25 providers die ACM onderzocht, houden 24 zich niet aan de regels. Telecomaanbidders blijken laks met het inzetten van 097-nummers en informeren hun klanten er nauwelijks over. De enige provider die volgens ACM wel goede voorlichting geeft, is T-Mobile. Zij stapten al in september 2013 over op 097-nummers voor data-toepassingen, driekwart jaar voordat het ook voor andere providers verplicht werd.

Steeds meer apparaten met internetverbinding

De komende jaren wordt een explosieve groei verwacht in het aantal mobiele internettoepassingen. Vanaf 2014 moeten nieuwe auto’s bijvoorbeeld worden uitgerust met een optie om automatisch noodnummers te bellen. Ook daarvoor is een simkaart nodig. De 097-nummerreeks is speciaal bedoeld voor al die toepassingen van mobiele datacommunicatie. Op een laptop heb je bijvoorbeeld voldoende aan een 097-nummer, omdat je er niet mee gaat bellen. Toch constateerde ACM dat er nog steeds veel laptops worden verkocht met een data-abonnement een 06-nummer, terwijl dat niet is toegestaan.

Wat verandert er voor jou, als iPad-bezitter?

Heb je een iPad met mobiel abonnement en een 06-nummer, dan verandert er niets. Je kunt het 06-nummer blijven gebruiken totdat je van nummer wisselt, een nieuw abonnement afsluit of je huidige abonnement verlengt. Telecomaanbieders hoeven bestaande overeenkomsten niet om te zetten naar 097-nummers. Mensen die sinds 1 juni 2014 een tablet met abonnement hebben gekocht, zouden al standaard een 097-nummer moeten hebben gekregen (al gebeurt dat dus nog niet in alle gevallen). Koop je een losse iPad en regel je mobiele data later via een prepaid-kaartje of data-abonnement, dan krijg je vaak nog wel een 06-nummer.

Heb je een iPad zonder mobiele datafunctie en gebruik je alleen Wi-Fi of de mobiele hotspotfunctie van je iPhone, dan gebeurt er uiteraard ook niets.

097-nummer werkt hetzelfde als 06-nummer

Krijg je van je provider een 097-nummer, dan kun je het simkaartje gewoon in de iPad steken. Ondersteunt de fabrikant het nummer nog niet handmatig, kan moet je eenmalig de APN-instellingen invoeren via Instellingen > Mobiel netwerk > Mobiel datanetwerk. Alle providers hebben daarvoor instructies op hun website staan.

Als je bij verlenging van je abonnement moet overstappen naar een 097-nummer, hoeft dat ook geen moeite te kosten. De provider kan het nummer automatisch omzetten, zonder dat je een nieuw simkaartje hoeft aan te vragen. Als je al bent overgestapt naar een 097-nummer, betekent het wel dat je bepaalde diensten zult missen als je het simkaartje in de iPhone zou willen. 097-nummers ondersteunen bijvoorbeeld geen Visual Voicemail, fax, WAP (wie kent het nog?) en oudere diensten voor videotelefonie. En zoals al eerder opgemerkt: de nummers zijn niet bedoeld om mee te bellen. Ook kun je tegen problemen aanlopen omdat sommige telefoons nog niet goed kunnen omgaan met de 12-cijferige nummers (06-nummers bestaan uit 10 cijfers).

Wat is het alternatief?

Als de telecomproviders niets doen, kan dat schadelijke gevolgen hebben voor de economie, meent ACM. In dat geval zijn er namelijk ingrijpende maatregelen nodig, zoals het omnummeren van de 10-cijferige 06-nummers naar 11 cijfers. Dat is ongewenst, want het zou betekenen dat iedereen te maken krijgt met een nieuw nummer. ACM denkt dat de 097-nummers de redding gaan brengen: als de 097-reeks niet was vrijgegeven, zouden de 06-nummers inmiddels al op zijn geweest.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 oktober 2015, 12:10
Categorie Achtergrond
Onderwerpen ipad, mobiel internet, tablets

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.