iPad zorgt voor keldering van pc-verkopen

De populariteit van de pc is tanende in het tweede kwartaal van 2011. Volgens Gartner kan er een structurele marktverandering zijn ingezet ten faveure van de tablets.

Laptops in de verkoopSmartphones en vooral tablets zoals de iPad zorgen voor een keldering van de verkopen van pc’s. Dat maakte Gartner bekend in zojuist nieuw naar buiten gebrachte cijfers. In het tweede kwartaal van 2011 is de pc-verkoop met maar liefst 18,9 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Compacte laptops, ook wel netbooks, daalden maar liefst 53 procent in de verkopen. “Dit kan een structurele verandering zijn in de markt. Eentje die dreigt door te zetten in de toekomst”, licht analiste Meike Escherich van Gartner toe.

In Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en in Duitsland is de markt van computers hard getroffen. Van Nederland heeft Gartner geen cijfers opgemaakt. Maar de lijn is overal hetzelfde: de daling van computerverkopen in de consumentenmarkt komt door de opkomende populariteit van smartphones en tablets. Niet alleen worden er minder computers verkocht, de winkels bestellen er ook minder:

Winkeliers waren de afgelopen periode erg terughoudend met het plaatsen van bestellingen voor pc’s. De meesten van hen wilden plaats maken voor tablets.

De consumentenmarkt van computers in Frankrijk is het zwaarst getroffen volgens het onderzoeksbureau. Het zakte maar liefst 33 procent in, in het afgelopen kwartaal. In West-Europa is Apple de enige computerfabrikant die pluste. Zij is nu de vijfde speler op de markt met 7 procent marktaandeel, achter achtereenvolgens Asus, Dell, Acer en HP.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 augustus 2011, 17:14
Categorie Apple
Onderwerpen cijfers, ipad, populariteit, verkopen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.