iPad zorgt dat werknemers meer eigen apparaten meenemen naar het werk

De iPad heeft ervoor gezorgd dat steeds meer medewerkers IT-producten zelf uitkiezen, waarbij de keuze vaak op Apple valt. Medewerkers kopen zelf een iPad of smartphone, wat uiteindelijk goedkoper kan uitpakken.

ipad-bedrijvenEr zijn heel wat mensen die met een nors gezicht vertellen dat ze van hun werk een Nokia of een BlackBerry moeten gebruiken. Maar eigenlijk hadden ze veel liever een ander toestel. Volgens de New York Times gaat dat langzamerhand veranderen. Medewerkers hebben steeds vaker inspraak in het type technologie dat ze op de werkplek mogen gebruiken. De aanjager daarvan was de iPad, aldus Forrester-analist Ted Schadler. Hooggeplaatste medewerkers namen een iPad mee naar het werk en zeiden tegen de IT-afdeling: “Hee, je moet hier support voor gaan leveren”. De verandering is gunstig voor Apple. IT-afdelingen van grote bedrijven kozen voorheen graag voor BlackBerry “omdat het zo lekker veilig is” of Windows Mobile “omdat het zo goed aansluit op bestaande Microsoft-technologie”. Uit het onderzoek van Forrester blijkt dat 48 procent van de informatiewerkers de smartphone kopen die ze willen, of de IT-afdeling het nou ondersteunt of niet. Een aanpak van one-size-fits-all is niet meer van deze tijd.

Het maakt de IT-afdeling wel zenuwachtiger omtrent de beveiliging van de gegevens. Over de kosten zitten de medewerkers niet in: bijna de helft heeft z’n smartphone zelf gekocht, terwijl 41 procent het door de werkgever heeft laten betalen. In 9 procent van de gevallen deelden beide partijen de kosten. Uiteindelijk zou het zelf aanschaffen van allerlei apparaten kosten kunnen besparen, denkt Forrester. iPad-bezitters die tegen een probleem aanlopen bellen gewoon met Apple’s supportlijn, waardoor de bedrijven een deel van hun IT-helpdesk kunnen ‘outsourcen’ aan Apple.

Er zijn ook al bedrijven die er een boterham in zien. Citrix helpt bedrijven bij het implementeren van een ‘Breng Je Eigen Apparaat’-programma. Daaruit bleek dat er zo’n 20 procent op elke laptop kan worden bespaard in een periode van 3 jaar, als medewerkers hun eigen favoriete apparaat uitkiezen. Bovendien zorgt het voor veel meer tevreden medewerkers, want hoe vaak hoor je mensen niet klagen over de werklaptop of werktelefoon, die ze door de baas is opgedrongen? En voor Apple is het gunstig omdat blijkt dat de medewerkers tóch vaak voorkeur blijken te hebben voor Apple-producten. Als het aan de IT-afdeling lag, zouden ze er niet inkomen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 september 2011, 11:45
Categorie Achtergrond
Onderwerpen bedrijven, ipad, therapie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.