‘iPad heeft netbooks in 2015 overbodig gemaakt’

Netbooks zullen in 2015 definitief verdwijnen. Dat verwacht IHS iSupply: de iPad heeft de netbook met succes uit de markt gewerkt.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

netbook ipadIn 2015 zullen we het einde van netbooks inluiden, voorspelt marktonderzoeker IHS iSuppli. De pc-markt krimpt al een aantal jaren, maar bij de netbooks zullen de ontwikkelingen extra snel gaan. Over twee jaar is er geen vraag meer naar en zullen ze van de markt verdwijnen. Het wordt veroorzaakt door de iPad. Wie een compacte laptop wil kan net zo goed een iPad met toetsenbordje aanschaffen, waarmee je hetzelfde kunt doen: internetten, e-mailen en wat teksten schrijven. In 2010 beleefden netbooks hun hoogtepunt met ruim 32 miljoen verkochte exemplaren. Hetzelfde jaar kwam de iPad op de markt, waarna de verkoop van netbooks afnam.

De afname is nogal snel gegaan: in 2013 worden naar verwachting nog maar 3,97 miljoen verkochte netbooks verwacht. Dat is eentiende van het aantal dat in topjaar 2010 werd verkocht. Het betekent ook een afname van 72 procent ten opzichte van de verkopen in 2012. In 2014 zullen er dan nog rond de 264.000 netbooks worden verkocht en in 2015 zijn netbooks officieel dood.

Ooit was de netbook hét antwoord voor mensen die onderweg wat wilden internetten. Het was een perfecte tussenvorm: krachtiger dan een mobiele telefoon, goedkoper en draaibaarder dan een normale computer. Maar de iPad heeft dat gat succesvol opgevuld, ook al dachten analisten rond 2010 dat Apple eigenlijk niet kon achterblijven en een eigen netbook zou moeten uitbrengen. Maar Steve Jobs veegde het idee in 2008 al van tafel:

We don’t know how to make a $500 computer that’s not a piece of junk, and our DNA will not let us ship that.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 april 2013, 16:39
Categorie iDevices
Onderwerpen ipad, netbook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.