iPad betekent ook de start van eigen Apple A4-chip

De lancering van de iPad betekent ook de lancering van de Apple A4, de eerste eigen system-on-a-chip van Apple, bedoeld voor mobiele apparaten. Details over de 1GHz A4-processor zijn echter schaars.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

apple a4 system on a chipDe huidige iPhone 3GS en derde generatie iPod touch draaien op een ARM Cortex A8-processor met een PowerVR SGX grafische chip van Samsung. Met de aankondiging van de iPad breekt er ook een nieuw tijdperk voor mobiele chips aan. Toen Apple het bedrijf PA Semi (Palo Alto Semiconductor) opkocht, liet Steve Jobs weten dat ze de chips in toekomstige mobiele apparatuur van Apple gaan gebruiken.


Met de iPad is die voorspelling een feit. Helaas is er over de A4 niet zoveel bekend. We weten bijvoorbeeld niet hoeveel RAM er in deze system-on-a-chip schuilgaat (bij de iPhone 3GS is dat 256MB). Zoals gebruikelijk bij Apple geven ze niet teveel technische details, zodat we moeten wachten op de eerste teardown om te achterhalen wat er precies schuilgaat achter de A4.

Apple noemde als reden voor deze eigen chip de betere batterijduur van 10 uur. Toch zal niet alles aan de A4 in eigen huis zijn ontwikkeld. Apple is nog steeds een licentienemer van ARM en is deels eigenaar van Imagine, de fabrikant van PowerVR. Eén ding ligt echter wel voor de hand: de volgende generatie iPhone krijgt waarschijnlijk zo’n zelfde Apple A4-chip, liefst met een kloksnelheid van 1GHz (zoals in de iPad is gebruikt), 512MB RAM en een PowerVR SGX GPU.

Update: De A4 blijkt een system-on-a-chip (SOC) met als hoofdprocessor een ARM Cortex-A9 MPCore (multiprocessing core, vergelijkbaar met die gebruikt worden in de NVIDIA Tegra en Qualcomm Snapdragon) De GPU zou afkomstig zijn uit de ARM Mali 50-serie, dus geen PowerVR SGX zoals in de iPhone. Geen eigen componenten van PA Semi dus, maar een samenstelling van bestaande ARM-componenten. De multi-core processor is nog maar pas gedemonstreerd op de CES 2010 in de Tegra 2.

De A in de naam A4 staat voor Apple. Het verschil met de Samsung-processor in de IPhone 3GS is dat de A4 een andere kloksnelheid en een andere core heeft. De A4 heeft een kloksnelheid van 1GHz, terwijl die van de iPhone 3GS maar op 0,6GHz zit.

Via: The iPhone Blog (A4-processor), MacRumors (details ARM Cortex-A9)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.