iPad 1 jaar geleden aangekondigd, iPadclub bestaat 1 jaar

De iPad bestaat vandaag precies 1 jaar. Op 27 januari 2010 kondigde Steve Jobs Apple's succesvolle tablet aan. Op dezelfde datum ging iPadclub van start.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

apple tablet geruchten
Vandaag is het dubbel feest, want het is precies 1 jaar geleden dat Apple de iPad aankondigde. En het is bovendien de eerste verjaardag van iPadclub, dat precies een jaar geleden werd opgericht. Voorafgaand aan de lancering was er enorm veel speculatie: Zou het gaan om een gigantische iPod touch? En zou het ding dan iSlate of Apple Tablet gaan heten? Hierboven zie je een afbeelding waarin alle geruchten werden samengevat.

De openingsafbeelding is gebaseerd op een conceptstudie van de iNetbook (toen de iPad nog niet was aangekondigd) door fotoboer en later voorzien van datavisualisatie-elementen door The Green Room Blog om de waarschijnlijkheid van alle geruchten aan te geven.

Op 27 januari kwam dan eindelijk de officiële aankondiging. Wat hield ons die eerste dagen na de lancering bezig? We maakten ons druk over de vraag hoe duurzaam de iPad zou zijn. We realiseerden ons massaal dat er naast de normale simkaarten ook nog microsimkaarten zijn (en dat je die vrij makkelijk kunt bijknippen). Twee dagen na de aankondiging van de iPad lekten via de site van T-Mobile de Europese prijzen uit: 499 euro voor het goedkoopste exemplaar en dat bleek uiteindelijk ook de prijs.

ipad op schoot

De lancering ging ook bij Apple niet helemaal op rolletjes: zo was al bij voorbaat duidelijk dat de iPad geen Flash zou ondersteunen, maar toch was in een promotiefilmpje wel duidelijk Flash-content te zien. Over de Europese lancering was vanaf het begin veel verwarring; een woordvoerder van Apple wist het zelf ook niet. De gelukkigen die bij de officiële aankondiging van de iPad waren geweest, gingen meteen aan de slag met de eerste hands-on video’s. De iPad bleek een compleet nieuwe chip te bevatten, Apple’s eigen A4-processor. Maar dat was niet de grootste revolutie die de iPad teweeg bracht.

ipad op schoot

Het echte nieuws kwam pas vele weken later, toen de iPad op de markt kwam en mensen een compleet nieuwe manier ontdekten om multimedia consumeren. Uitgevers zagen opeens nieuwe businessmodellen, ontwikkelaars vonden nieuwe manieren om nieuws aan te bieden in magazine-achtige apps en andere hardwarefabrikanten haastten zich om iets soortgelijks op de markt te brengen. Een jaar later is alleen Samsung erin geslaagd om met de Samsung Galaxy Tab een apparaat op de markt te brengen, dat qua populariteit nog enigszins aan de iPad kan tippen. Bedrijven als HP, HTC en BlackBerry-maker RIM zijn nog druk bezig om hun antwoord op de iPad te formuleren. En ook al waren er begin januari op de Consumer Electronics Show (CES) meer van 85 concurrerende tablets te zien, de echte iPad-killer leek er nog niet bij te zitten.

iPadclub.nl ging een jaar geleden van start als AppleTablet.nl, waarbij we eigenlijk al in december waren begonnen met het schrijven van de eerste artikelen. Een maand geleden kondigden we de naamswijziging naar iPadclub.nl aan, zodat er geen verwarring meer mogelijk is qua naamgeving: iPhoneclub.nl en iPadclub.nl zijn onze twee sites over iOS-apparaten.

Onderstaande infographic van OnSwipe vat nog eens samen waarom de iPad zo bijzonder is:

iPad-One-Year-Anniversary-Infographic

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 juli 2014, 1:31
Categorieën iDevices, Round-up
Onderwerpen ipad, ipadclub, jubileum

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.