iOS 8 maakt locatietracking van klanten in winkels moeilijker

In iOS 8 kunnen winkels je gedrag niet meer tracken en klanten in de gaten houden. Lees hier welke slimme truc Apple daarvoor heeft gevonden!

winkelwagentjeBegin dit jaar veroorzaakte een ontdekking van techjournalist Joost Schellevis lichte opschudding: winkels van Dixons, MyCom en iCentre bleken klanten te volgen. Ze gebruikten daarvoor het Wi-Fi- en Bluetooth-signaal van de telefoon om te zien welke klanten er in de winkel zijn. Eigenlijk hadden de winkels de klanten moeten informeren, maar dat gebeurde niet. Dergelijke tracking is in iOS 8 niet langer mogelijk. De iPhone zendt straks willekeurige MAC-adressen uit, zodat winkels hun klanten niet meer kunnen bespioneren.


Het werd niet aangekondigd op het podium tijdens de keynote, maar het zit wel in iOS 8. Beveiligingsonderzoeker Frederic Jacobs ontdekte de nieuwe functie bij het bekijken van de WWDC-workshops. Op één van de slides is te zien dat Wi-Fi-scanners straks te maken krijgen met willekeurig gegenereerde MAC-adressen. Het MAC-adres is normaal gesproken een uniek netwerkadres, maar winkels die hun klanten tracken krijgen straks een MAC-adres te zien dat niet overeenkomt met het werkelijke MAC-adres. Dit wordt ook wel ‘MAC spoofing’ genoemd en voorkomt dat marketeers je gedrag kunnen volgen.

tracking-cam

In het buitenland hebben warenhuizen zoals Nordstrom en JC Penney de trackingtechniek ingezet om automatisch elke telefoon binnen het bereik van het Wi-Fi-netwerk in de gaten te houden. Ze weten precies wie er in de winkel komt, op welk tijdstip en hoe vaak. Bedrijven zoals Euclid Analytics en Path Intelligence verdienen veel geld met tracking, omdat ze klantgedrag kunnen afleiden, zodat de winkels weten wanneer extra personeel nodig is. Er is een compleet nieuwe bedrijfstak ontstaan voor het tracken van klantgedrag in winkels.

Straks werkt dat niet meer op toestellen die iOS 8 hebben geïnstalleerd. Het betekent een sprong vooruit op het gebied van privacy. Winkels weten niet meer wanneer jij in de winkel was, op welke afdelingen je hebt rondgekeken en hoe lang je in het restaurant bent blijven plakken.

https://twitter.com/FredericJacobs/status/475601665836744704

Openingsfoto: Polycart via Flickr CC

Reacties: 22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.