iPhone telefoon-app iculture

iOS 8 uitgelicht: Wi-Fi calling, wat is het en werkt het in Nederland?

Wi-Fi Calling laat je in iOS 8 bellen via Wi-Fi, met je telefoonabonnement. Gaat dit in Nederland werken? iCulture vroeg het aan providers.

iPhone telefoon-app icultureHeb je binnenshuis weinig tot geen mobiel bereik? Dan heeft Apple een handige nieuwe functie voor je geïntroduceerd in iOS 8. Ben je verbonden met een Wi-Fi-netwerk, dan kun je ook bellen met je Wi-Fi-verbinding. Handig, maar op het moment werkt het nog maar bij een paar internationale providers. Wat moet je precies weten? In deze editie van ‘iOS 8 uitgelicht‘ vertellen we je alles.

Wat is Wi-Fi Calling?

Wi-Fi Calling laat je bellen met het telefoonnummer van je simkaart, maar dan via een Wi-Fi-netwerk. Het maakt niet uit welk Wi-Fi-netwerk je gebruikt: zolang je via Wi-Fi een internetverbinding hebt, kun je bellen. Bij dit telefoongesprek worden de gebruikelijke kosten van je abonnement of prepaidkaart gerekend. Zit je op een betaalde Wi-Fi-hotspot, dan moet je daar uiteraard ook voor betalen. Je gebruikt ook gewoon de Telefoon-app van iOS 8. Eigenlijk is alles daarmee gelijk aan een ‘gewoon’ telefoongesprek: alleen de gebruikte verbinding is anders. Wi-Fi-calling is daarmee vooral een handige oplossing voor iedereen die een slechte mobiele verbinding heeft. Heb je een slecht mobiel bereik, dan maakt je iPhone automatisch gebruik van Wi-Fi voor telefoongesprekken.

Wi-Fi calling

Wi-Fi Calling in Nederland?

Op het moment wordt Wi-Fi Calling internationaal door slechts een handjevol providers ondersteund, waaronder het Amerikaanse T-Mobile, het Canadese Rogers en het Britse Orange. In Nederland wordt Wi-Fi Calling nog niet door de grote providers ondersteund. T-Mobile Nederland lijkt wel geïnteresseerd, zo blijkt uit een reactie aan iCulture:

T-Mobile volgt deze ontwikkelingen op de voet. Momenteel hebben we echter nog niets concreets te melden over dit onderwerp. Mochen we hier nieuws over hebben zullen we jullie uiteraard informeren.

We vroegen ook aan Vodafone over mogelijke plannen, maar deze provider wilde niks vertellen over mogelijke nieuwe diensten. We hebben ook KPN gevraagd en wachten nog steeds op een reactie.

Geen van de grote drie providers in Nederland kan op het moment bevestigen of ze Wi-Fi Calling gaan ondersteunen. Wellicht komt daar verandering in als iOS 8 publiekelijk beschikbaar is: op het moment van schrijven is de eerste beta van iOS 8 nog maar pas beschikbaar. Wi-Fi Calling is overigens niet beperkt tot iOS: een aantal Android-telefoons ondersteunt het ook.

Alternatieven

upc-phone-iphoneHoewel Nederlandse providers Wi-Fi Calling niet ondersteunen, is er al een tijdje een alternatief te vinden in de vorm van losstaande apps. Met de iPhone-apps UPC Phone App en Ziggo Bapp bel je al via Wi-Fi. Maar: beide apps gebruiken vaste telefoonnummers. Wi-Fi calling gebruikt juist het mobiele telefoonnummer van je iPhone en is daarom iets anders. Ziggo’s en UPC’s alternatieven zijn bovendien een stuk minder handig, simpelweg omdat het apps zijn. Hierdoor hangen ze niet integraal in de standaard Telefoon-app van de iPhone.

Bel je een andere iPhone-gebruiker, dan is er uiteraard nog een optie: FaceTime Audio. Je belt dan naar het mobiele telefoonnummer van een andere gebruiker, maar via een internetverbinding. Dat kan Wi-Fi zijn, maar ook 3G of 4G. Hoef je niet gebonden te zijn aan een telefoonnummer, dan zijn er uiteraard nog veel meer VoIP-opties – zoals bijvoorbeeld de Skype-app.

Beschikbaarheid

Wi-Fi calling kan officieel worden gebruikt zodra iOS 8 publiekelijk beschikbaar komt in het najaar van 2014. Het is alleen nog afwachten welke telecomproviders de nieuwe dienst willen ondersteunen.

Dit artikel maakt deel uit van de serie iOS 8 uitgelicht. Meer weten over de nieuwste ontwikkelingen? Lees ons Dossier iOS 8 en de aankondiging van iOS 8 door Apple.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 juni 2014, 9:00
Categorie iOS
Onderwerpen bellen, ios 8, ios 8 uitgelicht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.