iculture-biz
iCulture Biz

iOS 8 uitgelicht: zakelijke functies voor bedrijven

iOS 8 bevat allerlei zakelijke functies. In dit artikel lees je alles over IT-beheer van iPhones, nieuwe Mail-functies en betere beveiliging in iOS 8 voor enterprise-klanten.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

airplay-presentatie-gevenIn de serie ‘iOS 8 uitgelicht‘ hebben we al heel wat wetenswaardigheden besproken die voor iedereen interessant zijn. In deze aflevering gaat het over zakelijke gebruik: welke nieuwe functies in iOS 8 komen van pas bij het geven van presentaties, e-mailen, beheer van iDevices? Apple gaf tijdens de WWDC-keynote al een aantal details, maar er zit nog veel meer nieuws in iOS 8.

ios 8 enterpriseEen van de dingen waar Apple recent is mee gestart is het Device Enrolment Program. Dit zorgt ervoor dat bedrijven iPhones en iPads beschikbaar kunnen stellen aan personeelsleden, zonder de verpakking te hoeven openen. De configuratie kun je op afstand doen en het proces verloopt makkelijker dan voorheen. Helaas is het nog niet in Nederland beschikbaar, net als het Volume Purchase Program, waarmee bedrijven makkelijker apps in bulk kunnen kopen voor hun medewerkers. Tijdens de WWDC-keynote beloofde Apple ook meer veiligheidsfuncties en VIP-instellingen voor bepaalde e-mailconversaties. Volgens Apple gebruikt 98% van de Fortune 500-bedrijven nu iPhones en iPads. Die laatste 2% willen ze ook nog wel even pakken – met functies die nog meer zijn toegesneden op bedrijven.

Presentaties geven zonder in te loggen

Eén van de handige functies in iOS 8 hebben we eerder al besproken. AirPlay werkt voortaan ook offline, zonder dat je je hoeft aan te melden op een draadloos netwerk. Dat is handig als je buiten de deur een zakelijke presentatie wilt geven met AirPlay. Dat werkt alleen als beide apparaten (iPhone en Apple TV) op hetzelfde netwerk zijn aangemeld. Maar bedrijven hebben vaak meerdere netwerken, waarbij je eerst moet uitzoeken welk netwerk het is. Vervolgens moet je het nog wachtwoord achterhalen en dat kan lastig zijn als je als bezoeker alleen maar toegang krijgt tot een gastnetwerk. Uiteindelijk is het veel gedoe. In iOS 8 is dat gemakkelijker opgelost: zolang de beide apparaten nabij zijn en een ad-hoc draadloze verbinding kunnen maken, wordt die tot stand gebracht. Je hoeft alleen maar te zoeken naar een Apple TV in de buurt en kunt de content meteen streamen. Waarschijnlijk moet je nog wel een pincode invoeren, om te voorkomen dat iedereen zomaar beelden via een beamer kan vertonen.

ipad-mdm-enterprise

Een goed managementboek onder handbereik

Apple heeft het makkelijker gemaakt om content op iPhones en iPads te beheren. Een beheerder kan nu iBooks, ePub-bestanden en PDF-documenten op afstand naar de gebruikers sturen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van mobile device management (MDM). De gebruikers hebben altijd de nieuwste boeken en zodra materiaal verouderd is, vervang je ze op afstand. Dit kan ook handig zijn voor het verspreiden van digitale handleidingen voor intern gebruik. Maar zorgen dat iedereen altijd de nieuwste businessboeken kan lezen, kan natuurlijk ook.

VIP-mailwisselingen extra duidelijk in beeld

In iOS voegde Apple de mogelijkheid toe om een VIP-inbox in te stellen. Alle e-mail van belangrijke personen is duidelijk te herkennen in je mailbox. Maar dat betekent ook dat alle mailtjes van jouw baas als belangrijk worden gemarkeerd, terwijl er misschien ook minder belangrijke dingen tussen zitten. Daar heeft Apple wat op gevonden: je kunt VIP-mailwisselingen instellen, conversaties die je belangrijk vindt. Dit zorgt ervoor dat ze extra goed zichtbaar zijn.

mail-mark-as-unread

Automatische Out-of-Office en andere verbeteringen in Mail

Gebruikers van Exchange kunnen een automatisch Out-of-Office-bericht sturen als je buiten de deur bent. Je verstuurt dit vanaf je iOS-apparaat. Er zitten nog meer handige nieuwe functies in de e-mailapp, zoals het automatisch markeren van externe mailadressen in rood. Zo voorkom je dat bedrijfsgeheimen buiten de deur komen te liggen. De algemene verbeteringen van de Mail-app in iOS 8 zijn natuurlijk ook handig voor zakelijke gebruikers, zoals het makkelijker markeren van berichten als gelezen/ongelezen en markeren van mailtjes voor opvolging. Dit doe je simpelweg door te swipen.

Meer info: iOS 8 uitgelicht: verbeteringen in Mail-app

Toestellen en content makkelijker beheren

We noemden al even mobile device management (MDM), het beheren van iPhones en iPads binnen een bedrijf. Er komen nog meer handige tools voor IT-beheerders, zoals het op afstand instellen van toestelnamen en voorkomen dat gebruikers hun eigen toestel wissen. Ook kunnen beheerders voortaan zien wanneer er voor de laatste keer een backup is gemaakt op iCloud, zodat ze weten of het veilig is om een bepaalde taak uit te voeren. Via een nieuwe beheerinterface kun je zien welke toestellen je onder beheer hebt en je kunt gebruikers op afstand toestemming geven om bepaalde bedrijfsapps te gebruiken met behulp van single sign-on. Verder kan de IT-beheerder instellen welke apps documenten mogen openen, die zijn gedownload via Safari of iCloud Drive.

mdm-iphones

beveiliging-ios-8-zakelijk

Betere beveiliging in iOS 8

Eén grote zorg voor managers: als de data maar veilig is. Vandaar dat Apple bij elke nieuwe release weer erop hamert hoeveel beveiligingsfuncties er in iOS zitten. In iOS 8 hebben ze er ook weer een paar toegevoegd, zoals pincodebeveiliging voor meerdere apps. Voorheen kon je dit instellen voor Mail en apps van derden. Nu kun je ook Agenda, Adresboek, Herinneringen, Notities en Berichten voorzien van een pincode of wachtwoord, die in actie komt zodra het toestel na een reboot weer in gebruik wordt genomen.

Encryptie per bericht

Niet alle e-mail wil je versleuteld versturen, maar belangrijke gegevens zoals jaarcijfers, salarissen en supergeheime plannen om de concurrent buiten spel te zetten mogen niet uitlekken. Daarom geeft Apple je nu per bericht de mogelijkheid om een bericht te ondertekenen en te versleutelen met S/MIME. S/MIME is een standaard voor het beveiligd verzenden van e-mail dat in een MIME-structuur is gevat.

Kijken wie beschikbaar is voor een vergadering

vergadering-plannen-conflict-ios-8In iOS 8 wordt het nog makkelijker om een vergadering te plannen. Je kunt in de agenda zien of alle genodigden plek hebben in hun agenda. Is er een conflict, dan is dat in rood te zien. Kunnen alle genodigden aanwezig zijn, dan is de tekst zwart. Collega’s kunnen in hun iPhone-agenda aangeven wanneer ze vrij en beschikbaar zijn. Je kunt ook afspraken als privé markeren. En dreig je te laat te komen, dan kun je vanuit de agenda een berichtje sturen dat je eraan komt. Ook is het makkelijker om herhalende afspraken te maken die niet een vast patroon volgen of een steeds wisselende tijdsduur hebben. Denk daarbij aan afspraken die bijvoorbeeld de eerste maandag van elke maand plaatsvinden.

Wanneer beschikbaar?

De vernieuwde zakelijke functies komen dit najaar beschikbaar, zodra iOS 8 officieel wordt uitgebracht. Ontwikkelaars kunnen nu al aan de slag met de iOS 8 betaversie die Apple beschikbaar heeft gesteld.

Dit artikel maakt deel uit van de serie iOS 8 uitgelicht. Meer weten over de nieuwste ontwikkelingen? Lees ons Dossier iOS 8 en de aankondiging van iOS 8 door Apple.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 juli 2014, 0:21
Categorie iOS
Onderwerpen iculture biz, ios 8, ios 8 uitgelicht, Zakelijk

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.